Нови Технологии

Revolut ще кандидатства за британски банков лиценз

Мария Динкова

Най-големият британски финтех Revolut се подготвя да кандидатства за британски банков лиценз, пише Finextra. Той ще позволи на фирмата да предлага на клиентите защита по схемата FSCS (държавна схема за защита на финансови услуги) за депозитите и кредитните услуги.

Приложението получи европейски банков лиценз от Литовската централна банка през 2018, но в Обединеното кралство функционираше като институция за е-пари, одобрена от британската Служба за финансов контрол.

Фирмата миналия месец стана най-скъпо оценения бритнаски финтех стартъп технологии, след като утрои своята стойност до 4,3 млрд. паунда след кръг за финансиране. Сега за организацията работят над 2 хил. души в 23 офиса и 10 млн. клиенти.

Миналата година компанията беше изправена пред сериозна критика по повод отношението към персонала, политиките за наемане на кадри и съответствието с правилата за пране на пари. Това подтикна финтеха да направи някои гръмки назначения във връзка с риска и съответствието и да вкара в борда на директорите специалисти с опит в традиционното банкиране.

По-рано този месец Revolut нае бившия изпълнителен директор на Goldman Sachs International Майкъл Шъруд като неизпълнителен директор и Иън Уилсън, опитен банкер на дребно и бивш директор по приходите, също като неизпълнителен директор.

Новите кадри трябва създадат доверие сред британските регулаторни власти по отношение на бизнес операциите на финтеха.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X