Нови Технологии

Научен пробив приближава човечеството до квантовия компютър?

Иван Гайдаров

Екип от инженери в Австралия е решил проблем, датиращ от повече от половин век. През 1961 г. ученият и Нобелов лауреат Николас Блумберген предполага, че ядрото на един атом може да се управлява, като се използват само електрически полета. Сега инженерите от университета Нов Южен Уелс в Сидни са постигнали точно това.

"Това откритие означава, че сега имаме път за изграждане на квантови компютри, използващи едноатомни завъртания, без да е необходимо никакво магнитно поле за тяхната работа", казва в изявление Андреа Морело, професор по квантово инженерство, и добавя: "Освен това, можем да използваме тези ядра като изключително точни сензори на електрически и магнитни полета или да отговорим на фундаментални въпроси в квантовата наука."

Квантовите изчисления, които позволяват на компютрите да манипулират информация по изключително сложни начини, целят да осигурят по-мощни изчисления от настоящите суперкомпютри.

Изследването е описано в статия в списание Nature.

Според неговите автори откритието е направено случайно, а статията обяснява, че изследователите първоначално са се опитвали да извършат магнитен резонанс върху един атом от антимона на химичния елемент. "Въпреки това, след като започнахме експеримента, разбрахме, че нещо не е наред. Ядрото се държеше много странно, отказваше да реагира с определени честоти, но показваше силна реакция при други", казва д-р Винсент Мурик от екипа на университета. "Това ни озадачи за известно време, докато дойде моментът за "Еврика!" и разбрахме, че правим електрически резонанс вместо магнитен резонанс."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X