Нови Технологии

Ватиканът се присъединява към призива на IBM и Microsoft за регулиране на лицевото разпознаване

Мария Динкова

Ватиканът се присъедини към призива на технологичните гиганти IBM и Microsoft за въвеждането на етични норми при разработката на изкуствен интелект, както и на регулации за решения като лицевото разпознаване.

И трите страни настояват, че AI трябва да зачита неприкосновеността, да работи надеждно и без предубедености, да спазва правата на човека и да функционира прозрачно.

Папа Франциск споделя притесненията за неконтролираното разпространение на AI технологиите. Той е изразил своята подкрепа в реч, прочетена от негово име по време на конференция, на която присъстваха президентът на Microsoft Брад Смит и изпълнителният вицепрезидент на IBM Джон Кели. Поради болест папата не е изнесъл лично своето обръщение.

Призовавайки за етична разработка на алгоритми, известна като "алгоетика", папа Франциск е предупредил за опасностите от използването на изкуствения интелект за извличане на данни за търговски или политически цели, често без знанието на индивидите.

"Тази асиметрия, при която само няколко избрани знаят всичко за нас, докато ние не знаем нищо за тях, притъпява критичната мисъл и съзнателното упражняване на свободата", се отбелязва в изявлението му.

"Неравенството се увеличава значително, знанието и богатството се държат от малко хора, което е голям риск за демократичните общества", допълва понтифът.

В общия документ се отделя специално внимание и на потенциалните злоупотреби с технологията за лицево разпознаване.

"Новите форми на регулации трябва да насърчат прозрачността и съответствието с етичните принципи, особено за напреднали технологии, които носят по-висок риск да засегнат правата на човека, например като лицевото разпознаване", се отбелязва в документа.

Полицията използва системи за лицево разпознаване, за да разследва престъпления, а компаниите във Fortune 500 прилагат AI при подбора на кадри. И двата примера показват, че неточности или предубеждения в софтуера могат да имат сериозни последствия при такива важни задачи.

Не е ясно дали и други технологични компании ще подпишат документа или как участващите ще приложат принципите.

IBM например искат лекар да участва в процеса, когато AI технология прави препоръки в медицината - нещо, което може да стане много актуално след сделката с притежаваната от Ватикана болница за деца "Бамбино Джезу" в Рим.

Kакто IBM, така и Microsoft признават, че са се отказвали от бизнес възможности, когато са се почувствали некомфортно с това как клиентите им са искали да използват тяхната технология.

Конференцията в Рим е последният пример за това как Ватиканът се опитва да бъде в крак с развитието на технологиите и социалните въпроси, за да повлияе на пионерите на бъдещето, независимо от тяхната религия.

От Ватикана допълват, че те могат да осигурят материал за възможен папски документ за AI, подобно на изготвената през 2015 енцикликата Laudato Si за защитата на околната среда.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X