Нови Технологии

ЕС ще регулира AI, но все още не е ясно как

Мария Динкова

Европейската комисия ще създаде нови правила, които да защитават гражданите срещу злоупотребите с изкуствен интелект, пише BBC. Някои експерти обаче са разочаровани, тъй като публикуваната Бяла книга не предоставя повече детайли.

От ЕК сравняват ситуацията в момента с "Дивия Запад" и обещават да се фокусират върху високорисковите случаи.

Изтекла чернова показваше, че се планира забрана на използването на лицево разпознаване на публични места.

Еропейският комисар за вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон заяви, че новото законодателства може да се сравни с регламента за защита на личните данни.

"Както с GDPR, ние имаме свои собствени правила и ще имаме такива и тук. Те ще гарантират, че индивидуалните и фундаменталните права, които ценим в Европа, ще бъдат зачитани", отбелязва Бретон.

Новите правила няма да се отнасят за Великобритания, освен ако държавата не реши да приеме подобни свои собствени законодателни мерки.

Европейският дебат
Бялата книга поставя началото на процес, който може да доведе до въвеждането на нови регулации на AI системите и компаниите, които ги разработват.

Макар че засега няма специфични предложения как да се регулира лицевото разпознаване, в документа се посочва, че "свободата на изразяването, сдружаване и събиране не трябва да бъдат засягани при използването на технологията".

Документът също така съдържа предложения за това как изкуственият интелект като цяло може да бъде регулиран, за да се гарантира неговата етичност. Това включва:
  • обучение на изкуствения интелект върху бази данни, които представляват изцяло населението, за да не се допуска липса на обективност;
  • изискване организациите да пазят подробна информация за това как AI системите са разработени;
  • изискване гражданите да бъдат ясно информирани, че общуват с автоматизирана система, а не с хора;
  • потенциално повторно обучение на системите с изкуствен интелект, разработени извън ЕС, така че те да могат да бъдат съобразени с тези правила.
Основната цел на документа е да "стартира широк европейски дебат" за подобни предложения. Според някои изследователи обаче документът е можел да бъде по-ясен за това какви са опасностите от изкуствения интелект и как могат да бъдат преодолени.


ЕС ще регулира AI, но все още не е ясно как


Притеснения относно лицевото разпознаване
"То ще легализира масовото наблюдение", коментира независимият изследовател д-р Стефани Хеър.

Според експерта комисията трябва за няколко години да наложи мораториум върху технологията за лицево разпознаване, за да се уточни как или дали подобни системи могат да бъдат приложени етично.

Засега няма никакви споменавания за въвеждането на забрана или мораториум в последния публикуван документ.

Същевременно Майкъл Вийл от Лондонския университетски колеж смята, че Бялата книга е "пропусната възможност".

"Тя се фокусира твърде много върху изолирани системи, без да обсъжда контекста около тях, бизнес модела, за какво се използват, икономическите и политически условия, които налагат използването на AI", коментират Вийл.

Той допълва, че съществуващите правила - включително GDPR - предлагат защита срещу неправилното използване на лицевото разпознаване. Според него може би е по-добре фокусът да се насочи към прилагането на тези правила, вместо върху разработката на нови.

В същото време други специалисти приветстват липсата на конкретни предложения по отношение на лицевото разпознаване на този етап. Според тях подобен подход е разумен, тъй като на комисията й трябва повече време, за да изследва подобен сложен въпрос и да постигне внимателен напредък в тази област.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X