Нови Технологии

N26 напуска Великобритания заради Брекзит

Мария Динкова

Германската мобилна банка N26 напуска Обединеното кралства заради Брекзит, тъй като няма да може да работи повече в страна със своя европейски банков лиценз, пише Finextra.

На своя уебсайт финтех компанията отбелязва, че ще закрие всички профили на британски потребители до 15 април. Дотогава обаче те ще работят нормално.

"Макар че ние напълно уважаваме решението за Брекзит, което беше взето, това означава, че N26 няма да може да обслужва своите клиенти в Обединеното кралство и ще трябва да напусне пазара", коментират от N26.

Финтех компанията стартира своята работа през януари 2015 в Германия и Австрия, а през 2018 стъпва на британския пазар.

Притесненията за валидността на европейския банков лиценз след Брекзит още тогава бяха обсъждани, като в същото време друг германски играч - автомобилният производител Volkswagen, се опитваше да получи британски лиценз.

От N26 не разкриват информация колко британски клиенти имат, но компанията разполагаше със списък от 50 хил. чакащи, когато стартира в страната, а миналия месец се похвали, че вече имапет милиона потребители по света.

Фактът обаче, че от N26 не предприеха действия за кандидатстване за британски банков лиценз показва, че организацията е полагала сериозни усилия преди всичко да се справи със силната конкуренция от други британски необанки като Starling и Monzo.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X