Предприемачество

Revolut дава достъп в приложението си до данни от други банкови сметки

Мария Динкова

Revolut, европейското приложение за банкиране и парични трансфери, ще си партнира с доставчика на API-та за отворено банкиране TrueLayer, за да добави опция за събиране на сметки в своето приложение, пише TechCrunch.

Новата функционалност ще даде възможност на клиентите на Revolut във Великобритания - както на индивидуалните потребители, така и на компаниите - да свързват своите външни британски банкови сметки към Revolut. По този начин те ще могат да виждат всички свои парични баланси и транзакции, независимо в коя от техните британски сметки са данните. Тази опция за събиране на информацията на едно място има за цел да осигурява по-цялостна картина на разходите и другите транзакции и е една от първите възможности, за които се говореше при въвеждането на отвореното банкиране.

Въпреки че тя е приета от легаси банковите приложения, като Barclays, както и от редица приложения за управление на средствата, новата опция все още не е популярна сред потребителите. Ходът на Revolut може би има потенциала да помогне това да се промени, коментира съоснователя и изпълнителен директор на TrueLayer Франческо Симонески.

"Според мен това е моментът, в който отвореното банкиране ще стане масово. Revolut поставя тази функция в самия център на пътешествието на своите клиенти и ще наложи стандарта за следващата фаза - не само в Обединеното кралство, а навсякъде", изтъква Симонески.

"С пускането на нашата нова опция за отворено банкиране във Великобритания, клиентите могат сега да разглеждат и управляват множество външни банкови сметки, което ще им позволи да интерпретират своите ежедневни разходи във всички свои сметки. Ние се радваме да видим, че новото законодателство като отвореното банкиране подобрява финансовите условия", отбелязва Джошуа Фердандес от Revolut.

От гледна точка на регулациите Revolut е оторизиран като доставчик на услуги за банкова информация от британските власти. Това позволява на компанията да има достъп до британските API-та за отворено банкиране с информационан цел в полза на клиентите.

Revolut обаче няма възможност да прехвърля средства и да прави плащания през банкови сметки на трети страни, което изисква различен лиценз за отворено банкиране. Ако компанията получи такъв, то за клиентите ще бъде дори по-удобно да добавят и изтеглят средства през Revolut и да използват опциите за управление на бюджети и парични трансфери на приложението.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X