Техавто

Електромобилите са с под 0,01% дял от българския пазар на коли втора употреба

Мария Динкова

Нов анализ показва, че на пазара на автомобили втора употреба у нас за 2019 са се търсили предимно дизелови и бензинови превозни средства със значителен пробег и възраст. Резултатите разкриват, че в България все още не са навлезли актуалните тенденции, които се наблюдават в най-развитите икономики като затягане нормите на вредните емисии и увеличаване броя на хибридите и електромобилите.

Проучването е проведено от компанията VIN-Info, на чийто сайт може да се провери историята на автомобилите. Той е базиран на данни за цялата 2019-а година от един от най-популярните сайтове за обяви у нас.

Разпределението по типове задвижване показва категорично превъзходство на дизела - с 61%. На бензиновите автомобили се падат почти 39%, а на хибридите - незначителните 0,2%. Електромобилите са почти фиктивно представени с под 0,01% от пазара, показва анализът на


Електромобилите са с под 0,01% дял от българския пазар на коли втора употреба


На фона на това господство на дизела, не е изненада, че средният пробег на предлаганите автомобили е над 215 000 км. Това с особена сила важи за водещите 5 немски марки, където цифрата е още по-голяма. Интересен е и фактът, че при японските модели средният пробег на предлаганите превозни средства втора употреба е под 200 000 км.

Според анализ на сайта средната възраст на предлаганите през миналата година 601612 (в сайта) возила е 17,08 години. Топ 5 по брой предлагани автомобили заемат големите немски марки (Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, Opel), а в Топ 10 влизат още Peugeot, Toyota, Renault, Ford и Honda.

На практика на Mercedes-Benz и VW се падат над 22% от пазара на автомобили втора употреба в България, като най-популярните модели са 3-a серия на BMW, Golf (VW), C-Klasse (Mercedes-Benz), Passat (VW)и A4 (Audi) - всеки с дял над 2%.


Електромобилите са с под 0,01% дял от българския пазар на коли втора употреба


Предвид сериозната възраст на автомобилите втора употреба, които са в продажба на българския пазар, е на практика задължително да се провери тяхната история преди покупка. Така могат да бъдат разсеяни съмненията за произхода им (ако не са докладвани като откраднати през годините), а и да се получи точна информация за претърпените инциденти и техническото им състояние, както и за броя предишни собственици. Това става лесно само по VIN номера на автомобила, като чрез него се изготвя доклад на база записите във всички световни регистри. Така лесно може да се проследи пробега на колата при предишни регистрации и инспекции, и да се видят снимки от предишни години, за да се оцени състоянието ѝ. По този начин бъдещите собственици на автомобили втора употреба елиминират риска от закупуване на крадено возило и до голяма степен неприятните изненади, свързани с техническото му състояние.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X