Нови Технологии

Нов рекорда за най-бърз презокеански полет под бариерата на звука

Иван Гайдаров

Полет на British Airways от летището на JFK счупи досегашния рекорд за най-бързо пристигане от Ню Йорк до Лондон със самолет, който се движи със скорост, под тази на звука, като успя да вземе презокеанското разстояние за 4 часа и 56 минути.

Благодарение на мощен вятър откъм опашката, Boeing 747 каца на летище Хийтроу в Лондон 102 минути преди планираното време за пристигане - 4:43 сутринта местно време, сочат данните на платформата Flightradar24, която проследява глобалния въздушен трафик.

Полетът BA 112 подобрява с лекота предишния подобен рекорд от 5 часа и 13 минути, поставен през януари 2018 г. от норвежки Air 787 Dreamliner, който кацна на лондонското летище Гетуик. Това беше и първият случай, когато пътнически самолет прекосява Атлантическия океан за по-малко от пет часа, откакто свръхзвуковият Конкорд беше приземен през 2003 г.

Въпреки че Flightrader24 засича максимална скорост на BA 112 от 825 мили в час (1 327 километра в час), тя не достига свръхзвукова, тъй като за нея способства силният вятър откъм опашката, което се отразява и на относителната скорост на звука, обръща внимание CNN. За това свидетелства и факта, че всъщност самолетът на British Airways надминава с малко други два неделни полета, за да оглави класацията.

Полетът на Virgin Airways, който също се приземява на Хийтроу, пристига само с една минута по-бавно, а друг самолет на Virgin - е само с три минути по-бавен от BA 112.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X