Техавто

Uber със загуба от 8,5 млрд. долара през 2019

Мария Динкова

Uber обяви своите резултати от четвъртото тримесечие на 2019, в което компанията има нетна загуба от 1, 1 млрд. долара. Всъщност в предходните тримесечия стойностите бяха по-високи - загуба от 1,2 млрд. долара през третото и 5.2 млрд. долара през второто.

От Uber уточнява, че общите загуби за 2019 са 8,5 млрд. долара - което е явен знак, че пътят на компанията към печалбата ще бъде доста труден. Въпреки това гигантът при споделеното пътуване изразява надежда, че ще успее да постигне това до края на 2020.

243 млн. долара от загубата през последното тримесечие се дължи на компенсации, свързани с акции, коментират от организацията. Все пак от октомври до декември Uber изкарва и 4,1 млрд. долара приходи. Брутните резервации - или общите плащания на клиентите преди издължаването към шофьорите и другите такси и отстъпки - са се увеличили до 18,1 млрд. долара, което представлява 28% от ръста на компанията на годишна база.

Компанията е поставена под сериозен натиск от инвеститорите да спре огромните загуби и да покаже как може да започне да постига печалби. Uber и Lyft продължиха да губят пари, след като станаха публични. Това повдига редица въпроси относно дългосрочната устойчивост на тези базирани на приложения бизнеси за споделено пътуване.

Компанията в същото време трябва да се справи и с регулаторните власти в САЩ и Европа. Тази година Uber загуби своя лиценз в Лондон заради рискове за пътниците. Същевременно компанията се опитва да отговори на новите законодателни изисквания в Калифорния, които затрудняват класифицирането на нейните шофьори като независими изпълнители.

Първоначално от Uber заявиха, че се стремят 2021 да е бъде първата, в която да отбележат печалба. По-късно обаче изпълнителният директор Дара Косровшахи заяви, че ще предизвика своите служители да съкратят този срок до четвъртото тримесечие на 2020.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X