Нови Технологии

Биомеханично сърце ще улесни изпитанията на изкуствени клапи

Александър Главчев

Създаването и тестването на сърдечни клапи е труден и времеемък процес. Преди един такъв имплант да бъде пуснат на пазара той трябва да бъде проверен в механичен симулатор, след което да премине клинични тестове върху животни и хора.

Инженери от Масачузетския технологичен институт са разработили биомеханичен модел на сърце, обещаващ да опрости първия етап от тестовете на изкуствени клапи, приближавайки условията по-близо до тези на реалния орган.

Основата на симулатора представлява истинско сърце, в което е съхранен само ендокардът (ципа, покриваща вътрешната повърхност на мускула), а са мускулната тъкан е заменена с изкуствена такава, създадена в МТИ. Тя напомня аеропласт (бъбъл фолио) - между два силиконови слоя са формирани мехурчета, в които периодично се напомпва въздух, каращ изкуственото сърце да "бие". Въпросните мехурчета са разположени така, че да имитират рисунъка на естествената мускулатура.

Биомеханично сърце ще улесни изпитанията на изкуствени клапи

Полученият модел изглежда и функционира много наподобявайки реален орган. Очаква се занапред разработката да послужи и за създаване на пълноценно изкуствено сърце. Това е особено актуално, имайки предвид прогнозите за застаряване на населението и увеличаващия се брой чакащи за трансплантации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X