Нови Технологии

Boeing тества най-големия пътнически самолет в света

Иван Гайдаров

Проектиран да превозва до 425 пътници по маршрути от 7 600 морски мили – което включва повечето дълги самолетни маршрути – моделът 777-9X се очаква да стане един от ключовите козове за триумфално завръщане на Boeing на пазара през следващите години. Въпреки това, несигурността след смъртоносните катастрофи, които доведоха до заземяването на серията 737MAX, продължава да хвърля сянка върху бъдещето на компания.

Първият полет на 777-9X обаче вече е факт след тестове, проведени на север от незаселените райони и крайбрежието на Вашингтон, по специален коридор, избран от съображения за сигурност. Новият модел на Boeing се издига на 14 000 фута надморска височина, с което започва и неговия дълъг път към сертифицирането му и евентуалното му пускане в свободна употреба в рамките на следващите 18 месеца.

Рекордьор

След като A380 и 747-8 Intercontinental вече направиха последните си полети, 777-9X има амбицията да се превърне в най-големият пътнически самолет в света, тъй като основната му конкуренция Airbus A350-1000 напомня по-скоро на малката версия 777-300ER.

За да се издигне в небето 777-9X с неговите 775 000 килограма, Boeing е построил ново усилено с въглеродни влакна полимерно крило с размах над 233 фута. Всяко крило е най-голямата единична композитна структура в света. За да може да премине през същите хангари и писти като сегашните 777-300ER, Boeing е проектирал уникални сгъваеми върхове на крилата с дължина 11 фута, които се разгръщат точно преди излитане и се прибират при кацане. Въпреки че това е често срещано при военноморските изтребители, пригодени за кацане на самолетоносачи, сгъваемите крила за първи път навлизат в гражданската авиация.

Под крилата се намират и най-големите и мощни двигатели, монтирани някога на пътнически самолет - General Electric GE9X. Те разполагат с невиждана досега сила на изтласкване и намаляват изгарянето на гориво с 10%.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X