Нови Технологии

Amazon свързва платежните карти на потребителите с дланите им

Иван Гайдаров

Amazon разработва терминали, които ще позволят на купувачите да плащат чрез само чрез сканиране на дланите на ръцете си, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на хора, близки до проекта. Засега от компанията запазват мълчание.

Според WSJ Amazon се е насочила към създаване на платформа, която свързва кредитните и дебитните карти на потребителите с техните ръце, като тя е насочена към ресторанти за бързо хранене, кафенета и други места, в които "се правят много повтарящи се дейности".

Източниците на изданието твърдят, че Amazon работи с Visa за тестване на технологията, но също така е в разговори с Mastercard. От двете организации също отказват коментар към днешна дата.

Публикацията на WSJ следва такава от септември 2019 г. в New York Post, в която се казва, че Amazon тества скенери за разплащане през дланите във вендинг машините в своите офиси в Ню Йорк и планира да интегрира технологията в някои обекти на Whole Foods в началото на 2020 г.

Заявка за патент от 26 декември 2019 г. на базираната в Мумбай Amazon Technologies за "безконтактна биометрична система за идентификация" също описва скенер за ръце, който може да заснема изображения на дланите на потребителите и "по-дълбоки характеристики" като вените по тях. В патентната документация също така се казва, че платформата има приложение в магазини, библиотеки, болници и офиси, като се отбелязва, че тя може да се използва и с крайни устройства за отчитане на продажби.

Китайската платформа за електронна търговия Alibaba вече дебютира с подобна технология – заплащане чрез усмивка - която позволява на потребителите да удостоверяват плащанията си чрез сканиране на лицето. Тя вече беше тествана в ресторантите за бързо хранене Yum China през 2017 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X