Бизнес

С над $88 млрд. Tesla стана най-скъпата американска автомобилна марка

Владимир Владков

След като на 3 януари Tesla отчете нов рекорд за доставените електромобили, акциите на компанията скочиха през първите дни на борсовата търговия през 2020 г. Цената на акциите на компанията се повишиха с 12 процента през тази година, като при затварянето на борсата във вторник достигнаха до най-високото ниво от $469.06 на акция, което отрази официално откриване на новата фабрика на Telsa в Шанхай. С пазарна капитализация от $84,6 милиарда Tesla е не само най-високо оценена от инвеститорите спрямо голямата тройка производители от Детройт - т.е. General Motors, Ford и Fiat Chrysler, но и най-високо оценената американска автомобилна компания за всички времена. Производителят на електрически автомобили надмина пика на пазара на Ford през 1999 г., чиято капитализация достигна $80,8 милиарда долара. Tesla надмина още през втората половина на 2019 г. най-високите пазарни оценки за GM и Chrysler.

На базата на изненадващата за мнозина анализатори печалба за третото тримесечие, напредъкът в строителството на новата фабрика в Китай и по-добрите от очакваните доставки на автомобили през четвъртото тримесечие, акциите на Tesla почти се удвоиха през последните три месеца.

Подчертавайки доверието на инвеститорите в Мъск и бъдещия растеж на неговата компания, пазарната му капитализация изпревари конкурентите в САЩ, въпреки че по отношение на бизнеса Tesla e джудже в сравнение с тях. GM и Ford са доставили повече от 2 милиона автомобила в САЩ през миналата година, докато Tesla е доставила в световен мащаб общо 367 500 автомобила. Според предварителните оценки Tesla e продала коли за $24 млрд., GM – за $138 млрд., а Ford – за $144 млрд.

Прогресът, постигнат от главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, опроверга инвеститорите, държащи къси позиции на фондовата борса, очаквайки автомобилният производител да бъде изпреварен от отдавна утвърдени автомобилни компании, включително GM и Ford.

От десетилетия САЩ се гордее с постиженията на голямата тройка като страната с най-големи в света автомобилни производители. Централите и на трите са в Детройт, епицентърът на щатската автомобилна индустрия. Тези компании и стотиците техни партньори и доставчици осигуряват стотици хиляди работни места в страната и представляват значителна част от щатската икономика. Готова ли е Tesla да се присъедини към този престижен клуб?, коментират от сайта Statista.com.

Вместо да се базира на предишните постижения или дори на сегашните резултати на компанията, пазарната оценка на Tesla отразява широко разпространеното убеждение, че бъдещето на автомобилите е електрическо и че компанията има достатъчно ранен старт, за да може в крайна сметка да доминира в това бъдеще.
Infographic: Tesla''s Market Cap Dwarfs Detroit''s ''Big Three'' | Statista You will find more infographics at Statista
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X