Техавто

Qualcomm атакува на CES 2020 автомобилния сектор

Владимир Владков

На първото голямо технологично изложение за 2020 г. лидерът при мобилните чипове Qualcomm се фокусира върху колите, а не върху телефоните. Сред многобройните новини от CES прави впечатление новата платформа на Qualcomm за автономно шофиране - Snapdragon Ride. Тази платформа включва фамилията чипове в една система SoC Snapdragon Ride Safety, акселераторът Snapdragon Ride Safety и Snapdragon Ride Autonomous Stack. Qualcomm твърди, че това е сред най-модерните, мащабируеми и отворени решения за автономно шофиране.

Подобно на платформата за смартфони Snapdragon, Qualcomm се стреми да предостави колкото се може повече от необходимите технологии, за да даде възможност за автономно шофиране в един пакет. В момента този пакет включва следното: L1/L2 Активна безопасност (ADAS) за превозни средства, което включва автоматично аварийно спиране, разпознаване на пътни знаци и помощни функции за поддържане на движението в лентата; L2+ Convenience ADAS за превозни средства, включващо автоматично шофиране по магистрали, самостоятелно паркиране и градско шофиране в режим "тръгване / спиране"; и L4/L5 напълно автономно шофиране за автономно градско шофиране, роботизирани таксита и роботизирана логистика.

"Днес представяме нашата платформа Snapdragon Ride от първо поколение, която е много мащабируема, отворена, напълно адаптивна и силно оптимизирана автономна система за шофиране, проектирана да отговори на редица изисквания от NCAP до L2+ Highway Autopilot и роботи таксита", заяви Накъл Дугал, старши вицепрезидент за управление на продукти в Qualcomm.

Платформата на Qualcomm за автономно шофиране

© Qualcomm

Платформата на Qualcomm за автономно шофиране


"В комбинация с нашия автономен стек Snapdragon Ride или със собствените алгоритми на големите автомобилни производители, нашата платформа цели да ускори внедряването на високопроизводително автономно шофиране в превозни средства за масовия пазар. През последните няколко години проучихме и разработихме новата ни автономна платформа и пакетите, подпомагащи шофьорите, идентифицирайки предизвикателствата и събирайки прозрения от анализа на данните, за да отговорим на комплексните проблеми, които автопроизводителите искат да решат."

На CES 2020 Qualcomm обяви редица нови стратегически партньорства с GM, Denso и Sasken, както и някои други допълнения към портфолио за свързани автомобили. Освен това Bluetooth системата получи още силен тласък с пускането на висококачествено аудио aptX Voice.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X