Техавто

Tesla са доставили 367, 500 автомобила миналата година

Мария Динкова

Tesla са продали 112 хил. автомобила през миналото тримесечие и общо 367, 500 през 2019, съобщиха от компанията. По този начин все пак Мъск успя да изпълни прогнозите, които според някои анализатори можеха и да не бъдат достигнати, пише CNN.

Tesla също така са доставили и 50% повече превозни средства в сравнение с предходната година. Същевременно продажбите през четвъртото тримесечие са постигнали рекорд и са се повили с 15% спрямо предишните три месеца.

По данните на компанията са били продадени 19,450 коли Model S и X миналото тримесечие, което е спад спрямо същия период предходната година, когато бяха купени над 27 хил. автомобила. За сметка на това продажбите на основния Model 3 седан достигат 92,550 – почти 50% повече в сравнение с година по-рано.

Разширяващото се присъствие на компанията на чуждите пазари е ключът за дългосрочния успех на Tesla. По думите на технологичния анализатор Даниел Ивс от Wedbush скокът в продажбите говори за успеха, който Tesla постига в Европа.

Освен това компанията преди около месец започна производството на коли и в новата си фабрика в Шанхай, като вече оттам са излезли малко под хиляда автомобила.

Като цяло Tesla постига значителен ръст в продажбите през 2019 дори когато установени автомобилни производители увеличават конкуренцията с въвеждането на свои изцяло електрически превозни средства. Също така от началото на януари американските потребителите вече няма да получават федерални данъчни привилегии при покупка на Tesla.

Ивс допълва, че ръстът на акциите показва подобрение в способността на компанията не само да обещава, но и да изпълнява своите думи, което на свой ред дава оптимизъм на инвеститорите.

От компанията изтъкват, че пълното плащане за автомобилите се извършва при предоставянето им на шофьорите, така че обявените цифри по отношение на доставките са на практика еднакви със самите продажби.

Очаква се през следващите няколко седмици Tesla да представи своите пълни финансови показатели за четвъртото тримесечие.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X