Нови Технологии

Стартъп преобразува замърсяването от въздуха в мастило

Владимир Владков

Air-Ink е един от осемте екипа на акселератора Solve, решаващ въпросите за кръговата икономика. Съоснователят на тази стартираща компания Анируд Шарма, обяснява какви са идеите за борба със замърсяването на въздуха.
"Роден съм в Делхи, един от най-гъстонаселените и замърсени градове в света, обяснява Шарма. - Гъстият прах и химическите вещества във въздуха убиват около 2,5 милиона души в Индия всяка година, така че винаги съм се питал: можем ли да използваме това замърсяване по нов начин? Замърсяването на въздуха замърсява много неща; превръща дрехите ви в жълти парцали. Исках да вземат това свойство - че променя цвета на дрехите ви – и да направя нов продукт: пигмент. Решихме да работим с черния цвят, тъй като се използва навсякъде - в платове, бои, печат, пластмаси и др.", добавя той.

Замърсяването се създава от много различни източници, но то вече е във въздуха. Защо да не го превърнем в нещо ново? Чрез Air-Ink отделяме въглеродните емисии и ги превръщаме в нещо ценно, превръщаме замърсяването на въздуха в мастило.

Замърсяването на въздуха е толкова огромен проблем, че трябва да има повече от едно решение. Това, което правим сега, е само малка част. Има и политика и всички чакаме правителствата да предприемат по-съществени стъпки. Но замърсяването на въздуха е и икономически проблем. Страните с най-висок въглероден отпечатък често са най-слабо замърсените места, защото могат да си позволят да поддържат въздуха си чист - докато голяма част от производството им се извършва в развиващите се страни. В края на краищата справянето със замърсяването на въздуха е свързан с индивидуалния избор, който правим и всички трябва да имаме предвид колко консумираме, добавя основателят на Air-Ink.

Предизвикателства
"Ранните етапи на всяка добра идея са много предизвикателни. Хората лесно се плашат от тежката техническа работа, която стои зад всяка нова идея и са склонни да мислят, че тя няма да проработи, дори да се вълнуват от нея. Когато казах, че искам да превърна замърсяването с въглеродни емисии в пигменти, разбрах, че това вълнение у хората е по-голямо от техните съмнения. Друго предизвикателство е как да разкажем за проекта по правилния начин, така че хората да не разбират погрешно нашата цел или да гарантираме, че никой няма да започва да произвежда замърсяване, само за да прави мастило."

Снимка Graviky Labs

© Graviky Labs

Снимка Graviky Labs


Много индустрии приемат продукта Air-Ink и виждат добавена стойност в него. "Сега, когато нашата технология се стабилизира, ще използвам по-стратегически подход за мащабиране на бизнеса. Винаги съм бил учен и изобретател, така че следващата ми стъпка ще е да си сътруднича с хора, които разбират бизнеса по-добре от мен", добавя основателят на Air-Ink, един от научните екипи на Solve. Solve е създаден в Масачузетския технологичен институт (MIT) през 2015 г., като през последните 2 години, благодарение и на партньорите, са инвестирани над $12 милиона в предприемачи и научни екипи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X