Нови Технологии

Близо 500 хил. души в Европа използват българския дигитален портфейл iCard

Мария Динкова

Близо 500 хил. души в цяла Европа използват българското платежно решение iCard. Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 и към днешна дата е спечелил доверието на над 300 хил. потребители на водещи пазари като Италия, Франция и Великобритания. Отскоро засилен интерес към iCard се наблюдава и в Румъния.

"В момента навлизаме в заключителната фаза от съвместен проект с партньорите Visa и Apple и съвсем скоро ще можем да предоставим услугата Apple Pay както на клиентите си в България, така и на тези в цяла Европа. Вярваме, че така ще успеем да достигнем с решенията си до повече от 1 млн. души в рамките на следващата година", заяви Явор Петров, изпълнителен директор на iCard АД.

Сред основните предимства на портфейла са безплатната му инсталация и регистрация, липсата на месечни такси, възможността да се плаща с телефон, както и да се правят мигновени парични преводи между потребителите му. Само за 2018 през системата на iCard са обработени 47 милиона трансакции на обща стойност над 1,7 милиарда евро.

Също така iCard e единственият дигитален портфейл в България, който предлага на клиентите си захранване на сметки в брой посредством верига от собствени банкомати, разположени в моловете в големите градове в страната, както и на каса в партньорските мрежи на OMV и FastPay. Не на последно място българското платежно решение предлага и възможността за плащане с NFC аксесоари, както и създаването на виртуални GiftCard - карти с персонализиран дизайн и мигновеното им изпращане директно в мобилния портфейл на получателя.

По данни на проучване на iCard на пазара в България към септември 2019 най-популярната банкова услуга е дебитната карта, която се използва от 89% от потребителите у нас. 55% избират банкови преводи, 24% имат онлайн банкиране, а 16% - мобилно. 7% не използват банкови услуги.

Проучването показва, че iCard e най-разпознаваемата сред конкурентите си марка на пазара, като над 60% от интервюираните биха използвали платежното решение, а най-предпочитана услуга е плащането със смартфон заради основните ѝ предимства – няма такса (25%), удобно (19%) и бързо (14%).

iCard АД е основана през 2007 с екип от 8 души. Днес компанията е лидер на пазара на дигитални финансови услуги с операции в 30 страни и 250 служители. През 2018 дружеството отчита 40% ръст в обема на обработените трансакции, извършени с платежни карти, издадени от iCard и 80% ръст в приетите и обработени трансакции като акцептираща институция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X