Техавто

Технологии за подпомагане на шофирането ще има на Автомобилния салон в София

Владимир Владков

Над 250 модела автомобили ще бъдат показани на Международния автомобилен салон София 2019, който стартира този петък в Интер Експо Център. 16 са големите премиери, като новите за българския пазар марки включват индийската Mahindra, испанската Cupra (марка на Seat), италианската DR и китайската Ora. Най-интересни обаче са многобройните автомобили с алтернативно задвижване, включително 13 изцяло електрически, 5 хибридни коли тип "plug-in", 17 меки хибрида и 4 коли със задвижване на метан. 150 автомобила пък са предоставени за "тестово шофиране", организирани в 4 зони, съобщиха организаторите.

Партньори осигуряват на феновете на Формула 1 дистанционно задвижвани автомобили, базирани на истински модели, които ще могат да бъдат управлявани на специална състезателна мини писта. На щанда на Shell ще бъде инсталиран и симулатор на пистата "Фиорано" в Маранело, на който посетителите ще могат да тестват своите умения. Не на последно място, посетителите на изложението могат да участват в томбола с награда нов автомобил. Изборът е между 12 автомобила, включително Citroen C3 Shine, Ford EcoSport, HAVAL H6, Honda Jazz 1,3, Kia Ceed, Mahindra KUV100 K8, Peugeot 308 New Active, Skoda Skala, SsangYoung Tivoli Comfort 4x4, Toyota Yaris, Volkswagen T-Corss или DR3 1,6i/LPG. Цените на автомобилите в томболата варират от 28 600 за Citroen C3 до почти 63 000 лева за корейския SsangYoung.

Запазено място в изложението имат производителите и търговците на гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, автоаксесоари, охранителни системи, кар аудио системи, лизингови компании, банки, застрахователи и други. Но най-интересното ще бъдат представените новости в електрониката, технологии за подпомагане на шофьора, за повишаване на безопасността и др.

През делничните дни залите ще бъдат отворени от 10:30 до 19:30 часа, а в събота и неделя работното време е удължено – от 10 до 20 часа, което се прави за удобство на посетители от други градове, включително от Сърбия, Македония и Румъния. Стандартният билет за изложението е 10 лв. (8 лв. след 17 ч.), а за събота и неделя пропускът е 12 лв. Деца до 8 години влизат безплатно, предвидени са различни групови и семейни пакети с отстъпка. Билети ще могат да се купуват и електронно през мобилния телефон, като посетителите няма да разпечатват хартиени билети, а само екрана на телефона си.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X