Бизнес

Инженеринг център на Bosch в София ще разработва автономни технологии за автомобили

Владимир Владков

Нов Инженеринг Център в София откри Bosch, като в него вече работят почти 200 софтуерни специалисти, включително около 30 българи, завърнали се от Германия. В центъра ще бъдат разработвани модерни софтуерни решения, предназначени за производителите на автомобили, включително разнообразни функции, подпомагащи шофирането, или повишаващи пътната безопасност, както и технологии за бъдещите автономни превозни средства. Центърът в София ще работи в тясно сътрудничество с инженерните центрове на Bosch в Будапеща и Клуж, както и с водещи световни автомобилни производители, заяви управляващият директор на Бош Инженерен Център София Константин Конов.

Новият Инженеринг Център на Bosch в София е София Тех Парк

Новият Инженеринг Център на Bosch в София е София Тех Парк


Центърът в София е създаден в една от сградите на София Тех Парк и бе открит официално от Михай Болдижар, генерален директор на "Роберт Бош" ЕООД и представител на групата BOSCH в България, премиера Бойко Борисов, посланика на Германия в България Кристоф Айхорн, президента Росен Плевнелиев, представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара и др.

"Нашата цел е да превърнем Бош Инженеринг Център София в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили, каза Болдижар. - От позицията на лидер и един от най-големите доставчици на автомобилни технологии в световен мащаб, вярваме, че разработването на софтуер за бъдещото развитие на бранша ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес", каза още той и допълни, че компанията предлага чудесни възможности за кариера на талантливи инженери.

Компанията е инвестирала в оборудването, софтуера, хардуера и интериора на новия инженерен център, който по думите на Константин Конов разполага "с най-новите технологии и предоставя на служителите вдъхновяващи условия за работа. "Тази инвестиция е част от динамичното развитие на софтуерния бизнес на Bosch в България, коментира Конов. Като иновационен лидер и топ доставчик в автомобилния инженеринг, Bosch привлече в центъра специалисти със сериозен опит в областта на софтуерното инженерство", допълва той.

В България Bosch е създала няколко програми за развитие на квалифицирани и опитни софтуерни инженери, като в новия Инженеринг Център София е разгърната мащабна програма за развитие на служителите. "Софтуерните инженери на новия център имат възможност да работят по най-новите проекти за автомобилни технологии, например системи за автоматизирано шофиране, които включват системи за мониторинг и оценка на поведението на водача в превозното средство; изкуствен интелект, който обработва входящите данни, взема решения и инициира действия за управление на автомобила, така че да се предотвратят инциденти, и редица други", обясни Константин Конов. (Вижте още от официалното откриване на Facebook страницата на Computerworld България)

Всъщност бизнесът на Bosch у нас се развива с добри темпове не само по отношение на софтуера, но и на останалите бизнес направления, включващи термотехника, резервни части за автомобили и сервизно оборудване, решения за интелигентен дом, умни домакински електроуреди, професионални инструменти и др. "Общите ни приходи за 2018 г. са скочили с 19% до 104 милиона евро", заяви Михай Болдижар.

Демонстрация на подпомогнато шофиране с технологии на Bosch.

Демонстрация на подпомогнато шофиране с технологии на Bosch.


Преди официалното "прерязване на лентата" на новия център специалисти от него демонстрираха заедно с премиера Борисов и президента Плевнелиев технология на Bosch, която подпомага шофирането в тесни градски улици. При задействане на технологията, колата запаметява изминатото разстояние и след това автоматично връща колата в изходна позиция, без водачът да докосва волана или спирачката, но същевременно подава газ. При засичане на препятствие, например претичване на пешеходец по платното, колата ще реагира своевременно, заявиха от Bosch. (Вижте демонстрация на технологията във Facebook видеото на Computerworld България):

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X