Нови Технологии

Revolut отчита 354% ръст на приходите през 2018

Мария Динкова

Дигиталната банка Revolut отчита 354% ръст на приходите за 2018 спрямо предходната година, показва финансовия отчет на компанията. През 2018 те достигат 58,2 милиона паунда в сравнение с постигнатите 12,8 млн. паунда през 2017. Сред основните причини за тези резултати са непрекъснатото развитие на базовите продукти, нарастващата потребителска база и активността на клиентите на Revolut.

"Краят на 2018 сякаш бе много отдавна, но тези цифри са важна стъпка в нашия устойчив растеж като бизнес. Скокът напред в приходите и броя на клиентите от началото на 2019 показва, че причината, по която започнахме този бизнес, продължава да бъде ръководен фактор: да запълним липсващото при управлението на личните финанси, което представлява огромен бизнес потенциал. Ние се гордеем с растежа досега и е чудесно да видим толкова много наши потребители, които ни използват за ежедневните си банкови нужди", отбелязва Ник Сторонски, главен изпълнителен директор на Revolut.

Основните преки разходи на бизнеса продължават да бъдат разходите по картовата схема, както и разходите за придобиване на потребители. Разходите за продажби са нараснали с 247%, подобрявайки маржа на брутната печалба за бизнеса, тъй като ръстът на приходите надвишава разходите за растеж на продажбите. Нетните загуби за годината възлизат на 32,8 милиона британски лири, но ефективността на разходите е постигната в целия бизнес поради значително увеличаване на клиентската база и обема на трансакциите.

Ръстът на приходите за 2019 се очаква да бъде около три пъти по-висок от този за 2018. Това се дължи на растежа на потребителската база, лансирането на нови продукти, оптимизирането на съществуващите такива и разширяването на пазара. Над 800 000 нови потребители са се присъединили към Revolut през август и септември 2019, демонстрирайки огромната популярност на продуктовото портфолио на компанията.

Брутният марж за втората половина на 2019 се очаква да бъде 40-50%, което е значително покачване от очакваните 10% за съшия период от предходната година. Значителното разширение на брутния марж на печалбата осигурява критична основа за продължителен бъдещ растеж и рентабилност, което бе потвърдено и от челното място на Revolut в Sunday Times Tech Track 100. Класацията отбелязва Revolut като най-бързо развиващата се частна технологична компания във Великобритания.

"2019 ще бъде поредната година, която ще доведе до рекорден растеж, но нашата работа не е приключила и ние сме решени да достигнем до всички, които се нуждаят от нас. Това означава да поддържаме нашите амбициозни планове за растеж и разширяване, които сега се подхранват от значителни подобрения по отношение на рентабилността и ключовите назначения, които правим," добавя Сторонски.

Все по-близо до масовото приемане на услугата
Към днешна дата общият брой на Revolut потребителите вече е над 7 милиона в Европа, като над 800 000 нови потребители се присъединяват към Revolut през август и септември 2019. В момента компанията регистрира средно 3,7 милиона активни потребители на месец и средно 1,1 милиона ежедневно активни потребители. Общият обем на трансакциите след старта на Revolut през 2015 вече е повече от 85 милиарда долара.

През изминалата година Revolut успешно стартира и разработва редица услуги за нарастващата клиентска база, което осезаемо промени стратегическия курс на услугата, започнала като продукт за пътуване и обмен на валута. В допълнение, броят на потребителите, които плащат за абонаментни пакети (Premium и Metal), за да се възползват изцяло от продуктовите предложения на финтех компанията, се е увеличил с 550% от януари 2018.

От друга страна, лансирането на услугата за търговия с акции без комисионна променя и традиционния пазар на борсовите брокери, като предоставя на всички Revolut потребители достъп улеснен и изгоден достъп до фондовия пазар. Потребителите с Metal план имат право на неограничен брой безплатни сделки.

Продуктовото портфолио на компанията включва и услугата Revolut Vaults (‚трезори‘), която даде възможност на над 1,7 милиона потребители да използват индивидуални или групови ‚трезори‘ за спестявания; благотворителната функция за дарения "Donations" пък събра над 440 000 евро за WWF, Save The Children, ILGA Europe и Rainforest Alliance, откакто стартира преди по-малко от три месеца; потребителите с надграден месечен план също така могат да се възползват и от личен дигитален асистент, получават достъп до летищни салони, както и глобална застраховка при пътуване.

Revolut продължава да се разраства в глобален план. След пускането на бета версията на Revolut в Австралия през юни Revolut е в процес на поетапно въвеждане на услуги в САЩ, Канада и Сингапур през следващите месеци (съобразно нужните регулаторни одобрения). В момента 230 000 души по целия свят са в ‚чакащи списъци‘ (waiting lists), включително над 120 000 в САЩ.

Управление на бизнеса
От самото начало основен фокус за Revolut е изграждането на стабилни управленчески процедури за справяне с потребителското търсене на пазара. Общият брой на служителите вече е над 1400, като наскоро бяха обявени допълнителни инвестиции за нов технологичен център в Берлин, нов офис в Краков и допълнителен център за обслужване на клиенти в Порто.

През последните няколко месеца бяха извършени редица ключови назначения на изпълнително ниво за укрепване на мениджърския екип, включително: Ричард Дейвис, с опит преди това в HSBC и OakNorth, се присъедини като главен оперативен директор; Дейвид Маклийн, с опит в Metro Bank, ще се присъедини като главен финансов директор; Филип Дойл, бивш ръководител на финансовата престъпност в ClearBank, ще се присъедини като директор на риска за финансова престъпност; Стефан Вил, бивш вицепрезидент по финансите на немската N26, се присъедини като заместник-финансов директор; а пък Волфганг Бардорф, бивш ръководител Global Liquidity Models в Deutsche Bank, ще се присъедини като Treasurer. Revolut също така назначи лидерски екипи на местно ниво в Ирландия и Литва.

През 2019 компанията направи и нови назначения в борда, които включват бившия главен оперативен директор от Силициева долина Брус Уолъс и бившия партньор в Делойт, Каролин Бритън, като са предвидени и по-нататъшни назначения от този ранг, подлежащи на одобрение от регулаторните органи.

Наред с назначаването на ключови служители от края на 2018 Revolut внедри редица подобрения в управлението като част от своята рамка за справяне с риска. Това включва Board Risk and Comliance Committee, Board Audit Committee, както и Executive Risk Committee. Предвиждат се допълнителни подобрения в управлението преди края на 2019, които ще отговарят на нарастващия мащаб на бизнеса.

С поглед към предстоящата година Ник Сторонски отбеляза: "Наред с разширяването на бизнеса фокусът ни за следващата година е да продължим усилено да работим за укрепване на екипа и управленските структури, необходими за подпомагане на бизнеса, развиващ се в такъв мащаб."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X