Нови Технологии

Oтбранителна компания от САЩ иска да пренесе производството си в България

Иван Гайдаров

Около 1000 работни места в производството на 10 модела високотехнологични бронирани машини се очаква да бъдат разкрити в България, ако Министерството на отбраната приеме предложението на водещата американска компания The Armored Group (TAG) да достави бойни машини на пехотата за нуждите на Сухопътни войски. Компанията поиска включване в актуалната процедура по избор на доставчик през май 2019 г. Към момента, позицията на МО е, че искането на TAG е дошло на прекалено късен етап от проекта, въпреки че производителят на военна техника е готов да представи обвързваща оферта преди крайния срок от 31 октомври.

Като част от предложението си за индустриално сътрудничество към българското правителство TAG предлага да пренесе цялото си производство на военен клас бронирани машини в България. Основните акценти от предложението са:

- TAG и Терем Холдинг (или друго дружество, посочено от българското правителство) създават смесено дружество;

- българското дружество участва със земя и работни помещения, TAG участва с мениджмънт, оборудване, свръхмодерни технологии и 30 години опит в инженеринга на машините;

- смесеното дружество получава лиценз за производство на 10 вида бронирани автомобили (а не само за автомобилите по актуалното задание на МО);

- смесеното дружество получава изключителни права за продажба на тези 10 вида автомобили в ЕС, вкючително с опция за собствени марки.

"Нашето предложение е България да не бъде просто клиент на базиран в друга държава производител. Ние даваме на България възможност да обедини усилията си с нашата компания и заедно да се конкурираме със същите тези производители на големия пазар за бронирани автомобили в ЕС. Още повече, че България ще излезе на този пазар с най-модерните американски технологии и по всяка вероятност с най-конкурентните цени", заяви изпълнителният директор на TAG. Робърт Паздерка.

Директорът на продуктовото развитие на TAG, Тарек Хамейдани, е убеден в пълното превъзходство на представената бойна машина за пехотата Mastiff 8х8х8 над машините на всеки конкурент. "Готови сме да срещнем нашия екип с главните инженери на всеки конкурент, да докараме по една машина и да си поговорим за неща като балистична и минна защита, разположение на двигателя и център на тежестта, топлинен отпечатък на машината, осем задвижващи и завиващи колела, време за смяна на двигателя и много други. Ще бъде забавно", категоричен е той.

Бойната машина Mastiff 8х8х8 беше представена на професионална аудитория в четвъртък, със съдействието на дирекция "Отбранителна Аквизиция" на МО.

TAG е основана през 1992 в Детройт като малък бизнес за производство на инкасо автомобили. Днес компанията е сред най-големите доставчици на бронирани автомобили в Америка с клиенти като армията на САЩ, Департамента по отбрана, Държавния департамент и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X