Нови Технологии

Активисти скочиха срещу желанието на Amazon да пише регулациите за лицево разпознаване

Иван Гайдаров

Активистка група настоява за федерална забрана за Amazon да разработва системи за лицево разпознаване, след като по-рано тази седмица изпълнителния директор Джеф Безос коментира, че компанията разработва свои собствени правила за употреба на спорната технология.

В отговор на въпрос на репортер на годишното продуктово събитие на Amazon в Сиатъл в сряда, Безос отговаря: "Нашият екип за публични политики в действителност работи по създаването на правила в сферата на лицевото разпознаване, тъй като тя има нужда да бъде регулирана".

По същество гигантът в електронна търговия търси възможност сам да определи визията на федералния надзор.

"Това е перфектен пример за технология, която може да има наистина положително влияние, така че развитието ѝ не трябва да бъде възпрепятствано. В същото време обаче има и потенциал за злоупотреби с подобен вид технологии, така че са нужни регулации. Това е класическа технология с двойна употреба", обяснява още Безос пред изданието Recod.

Организации, борещи се за дигиталните права на потребителите, като Fight for the Future отдавна казват, че призивите на Силициевата долина за регулиране на технологията за лицево разпознаване са "капан", който в крайна сметка би позволил разпространението им и повишаването на печалбите на технологичните гиганти.

"Amazon иска да напише законите, уреждащи употребата на лицево разпознаване, за да се увери, че те са удобни за техния бизнес модел, базиран на наблюдение", казва в изявление зам.-директорът на Fight for the Future, Евън Гриър, и добавя: "Но този тип технологии са изключително опасни. Те представляват сериозна заплаха за бъдещето на човешката свобода, което не може да бъде променено от правила, съобразени с индустрията".

Технологиите за лицево разпознаване, срещу които постоянно протестират редица защитници на гражданските свободи, вече се използват от десетки правоприлагащи агенции в САЩ. Няколко града, включително Сан Франциско и Оукланд, обаче забраниха употребата на технологията от страна на полицията. Някои държави също обмислят подобни забрани.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X