Нови Технологии

Google с мащабни инвестиции във възобновяеми енергийно източници

Иван Гайдаров

Днес Google обяви намерението си да инвестира повече от 2 милиарда долара в нова инфраструктура за възобновяема енергия в САЩ, Южна Америка и Европа. Пакетът от 1600-мегаватови споразумения за вятърна и слънчева енергия включва 18 нови енергийни сделки и ще увеличи портфейла на технологичния гигант в сектора на възобновяемата енергия с над 40%. Компанията заяви, че проектът ще е най-големият в корпоративната история.

"Устойчивостта е една от основните ценности на Google от най-ранните ни дни. През годините работихме усилено, за да намалим въглеродния отпечатък от нашите операции, изграждаме продуктите си с мисъл за хората и планетата и се борим за промяна чрез мащабите на нашите вериги за доставки", коментира в изявление главният изпълнителен директор Сундар Пичай.

Компанията планира да удвои глобалния си соларен портфейл, като инвестира в соларни ферми в Северна Каролина, Южна Каролина и Тексас. Тя също така ще инвестира в сделка в сферата на хибридните технологии в Чили, която ще комбинира слънчева и вятърна енергия. Плановете на Google за Европа ще бъдат обявени от Сундар Пичай през уикенд във Финландия.

Въпреки това стотици служители на Google разкритикуваха технологичния гигант, че не възприема околната среда достатъчно сериозно, посочвайки въглеродните отпечатъци на нейните центрове за данни и финансирането на компанията от законодатели, които гласуват против законите за опазване на климата. Повече от 1600 служители на Google тази седмица се включиха в подписка в подкрепа на списък с вредни за климата действия на компанията. "Технологиите не са "зелени". Въглеродният отпечатък само в центровете за данни на технологичната индустрия е наравно с този на авиацията. Въпреки че Google поема ангажимент за устойчивост, заявявайки, че нейните глобални бизнес операции са неутрални по отношение на въглеродните емисии и се стреми към дългосрочно потребление на безвъглеродна енергия 24x7, това не е цялата истина", категорични са служителите.

Съобщението на Google идва точно преди мащабното събитие в подкрепа на приемането на глобално законодателство за защита на природата - Global Climate Strike, което трябва да се проведе днес. Очаква се стотици служители на технологични компании като Google, Microsoft и Amazon да участват в протеста, който ще се проведе в поне 150 държави в продължение на седмица.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X