Нови Технологии

Днес започва Международната конференция за високопроизводителни изчисления на БАН

Мария Динкова

Днес започва първата Международната конференция за високопроизводителни изчисления на (High Performance Computing – HPC), която е част от събитията за отбелязване на 150-та годишнина от основаването на БАН. Тя се провежда в Боровец и ще продължи до 6 септември.

Събитието се организира от Института по информационни и комуникационни технологии – БАН с подкрепата на Института по математика и информатика – БАН, на Националния център за суперкомпютърни приложения и направление "Високопроизводителни изчисления и квантови технологии" към Европейската комисия. Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в престижното научно издателство "Шпрингер".

Началото на събитието беше дадено от европейският комисар по цифровизация на икономиката и обществото Мария Габриел, зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

В откриването на конференцията взе участие също така и генералният директор на Hewlett Packard Enterprise Ираван Хира. Компанията, управлявана от "Селeктиум", ще даде награда в размер на 3000 евро на победителя в международното научно състезание за глобална скалируема оптимизация. Призът ще бъде връчен на 5 септември.

"HPE винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя българската и международната научна общност, защото вярваме, че развитието на научния потенциал е основен двигател на иновациите и икономика, базирана на знанието", заяви Ираван Хира, генерален директор на Hewlett Packard Enterprise управлявана от "Селeктиум".

Специално за конференцията пристига и Володимир Савяк, мениджър продажби "Изкуствен интелект, високопроизводителни изчисления и POD" за Централна и Източна Европа в Hewlett Packard Enterprise. Савяк е участвал в разработването на първия украински HPC център, заради което е награден от украинския парламент. Той ще вземе участие в дискусията за разнообразните проекти, програми и предизвикателства в областта на високопроизводителните изчисления, която ще се проведе на 5 септември.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X