Нови Технологии

За първи път у нас беше представен интелигентният локомотив Smartron

Мария Динкова

За първи път у нас беше представен интелигентният локомотив Smartron® на Интермодалния терминал в Пловдив. Събитието, организирано от Siemens Mobility и жп оператора PIMK Rail, събра десетки клиенти и партньори на двете компании.

Smartron® е най-модерната разработка на Siemens Мобилити в сферата на железопътния транспорт. Локомотивът се отличава с елегантен дизайн и технологични характеристики, адаптирани за нуждите на товарния жп транспорт. Той носи името "Роксана", тежи 83 тона и се предлага за експлоатация в жп мрежа с променливо-токово захранване, максимална скорост 160 км/ч и мощност от 5.6 MW. Моделът е разработен на успешната локомотивна платформа на Siemens Vectron и беше представен на международното изложение Innotrans Berlin 2018.

Първият локомотив от серията Smartron® в България е закупен от PIMK Rail, за да поеме товарните железопътни превози на компанията. "Ние искаме да създадем история, затова се обръщаме към историята. Всички наши локомотиви носят прабългарски женски имена – Калина, Роксана, Ахинора, Пресиана", подчертава Пенко Несторов, съсобственик на PIMK.

След получаването на необходимите разрешения за употребата му в България и Румъния най-интелигентният локомотив в железопътната индустрия вече може да оперира на двата пазара. Румънският жп оператор E-P Rail също вече закупи четири локомотива Smartron®

По време на церемонията първата българска и първата румънска компания - собственици на Smartron®, в лицето на PIMK Rail и E-P Rail получиха специални подаръци от Siemens Мобилити – умалени модели на локомотива.

"От името на Siemens Мобилити искам да поздравя нашите партньори и приятели от PIMK Rail за добрия избор. Досега Siemens Мобилити е пуснала в експлоатация 750 локомотива Vectron и Smartron с регистриран общ пробег от над 220 000 000 км. PIMK Rail е първият жп оператор в България, който разполага с електрически локомотиви Vectron и Smartron", заявява д-р Михаил Маргаритов, главен изпълнителен директор на Siemens Мобилити България.

Той припомня, че от десетилетия Siemens работи за модернизирането на българските транспортни системи и подвижен състав, внедрявайки най-новите технологии, изпитано ноу-хау и надеждни решения, сред които влаковете Desiro, доставени за нуждите на държавните железници, и новите мотриси Inspiro за 3-ти метродиаметър на софийското метро. "Сега правим следващата важна стъпка. Вярваме, че първият Smartron® на българска земя ще даде своя принос в ежедневната спедиторска дейност и бизнес на PIMK Rail", посочва д-р Маргаритов.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X