Нови Технологии

Франция иска до 2030 да оборудва сателитите си с оръжия и лазери

Мария Динкова

По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон обяви създаването на френски космически сили, които ще отговарят за защитаването на сателитите на страната. Изглежда в Париж приемат доста сериозно този въпрс, тъй като френският министър на отбраната Флоранс Парли представи и програма, по която ще се разработват наносателити, оборудвани с оръжия и лазери, пише The Verge.

Парли уточни, че страната ще отдели 700 млн. евро от военния си бюджет за космическа обрана, като до 2025 ще бъдат похарчени над 4,3 млрд. евро. Средствата ще се използват за обновяване на френската мрежа то сателитите "Сиракюз" за военна комуникация, които се управляват от френските военноморски сили. Военните също така искат следващото поколение сателити да бъдат оборудвани с камери за идентифициране на опонентите, а след това с картечни пистолети и лазери, за да могат да се атакуват и неутрализират други сателити.

От Министерството на отбраната освен това посочват, че искат да пуснат множество наностелити в орбита, които да могат да защитават стратегическите обекти, както и да имат способността да изстрелват сателити, които бързо да заменят загубените. Военните планират да поставят тези системи до 2030.

Парли подчертава, че целта не е офанзивна и те не се стремят да премахнат сателитите на своите опоненти. "Активната обрана не е нападателна стратегия; става дума за самоотбрана", допълвайки, че при акт на враждебност, Франция ще може да отговори. Също така действията на страната няма да противоречат на т. нар. "Договор за космоса", в който изрично се забраняват ядрени оръжия или "други оръжия за масово унищожение".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X