Техавто

GM се отказва от плановете си за автономен модел до края на 2019 г.

Иван Гайдаров

General Motors и неговата дъщерна компания за производство на автономни превозни средства – Cruise – обявиха, че няма да успеят да изпълнят предварително заложената си цел да пуснат на пазара самоуправляващ се модел до края на годината. Според Financial Times от компанията са обяснили, че това се налага заради нуждата от повече тестове. "Предоставянето на автомобили със самостоятелно управление в голям мащаб не трябва да цели само добри позиции в технологичната надпревара, а и доверието на потребителите", смята директорът на Cruise, Дан Аман.

В началото на годината от дъщерната компания на General Motors заявиха, че планират да наемат още 1000 души до края на годината, а този месец - че ще получат инвестиции от SoftBank в размер на 2,25 млрд. долара. Те обаче също така намекнаха за сериозен брой предизвикателства, които забавят работата по първия самоуправляващ се модел. Технологията на Cruise има известни проблеми с разпознаването на пещеходците, а и GM вече е изправена пред дело за катастрофа с мотоциклет.

Cruise тестват своите превозни средства в Сан Франциско, като до края на годината се очаква компанията да удвои усилията си в тази посока. Въпреки че разработката на автомобили без водачи се забавя обаче, Аман е категоричен, че те остават приоритет както за Cruise, така и за General Motors като цяло. "Тази нова автомобилна концепция променя из основи разбирането какво може да представява едно превозно средство. Нямаме търпение да споделим повече подробности за нашата технология в близко бъдеще", коментира още той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X