Изкуствен Интелект

Microsoft налива $1 милиард в OpenAI

Владимир Владков

Microsoft обяви инвестиция на стойност $1 милиард в OpenAI, организация с идеална цел, като технологичният гигант ще разработва решения, базирани на технологията с отворен код за своята облачна платформа Azure.

OpenAI, създадена през 2015 г. с финансовата подкрепа на редица прочути инвеститори, включително съоснователя на LinkdedIn (днес собственост на Microsoft) Рейд Хофман, нае редица разработчици в областта на изкуствения интелект, които да подобрят технологията, но освен това да проучат нейното въздействие върху безопасността и социални контакти.

С помощта на Microsoft OpenAI ще спечели подкрепа за изграждане на AI решения с много предимства за разпределената икономика, а също така ще получи хардуерна и софтуерна платформа в рамките на Microsoft Azure.

Двете компании ще се стремят към реализацията на т.нар. "изкуствен интелект с общо предназначение ("artificial general intelligence - AGI)", който те описват като компютърна система, способна да изучава нещата толкова добре, колкото хората, а дори и по-добре.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI (на снимката вляво), каза, че "създаването на AGI ще бъде най-важното технологично постижение в човешката история, което ще има потенциал да промени насоката на развитие на цялото човечество. "Нашата мисия е да гарантиране, че технологията AGI ще е от полза за цялото човечество, като работим заедно с Microsoft за изграждането на суперкомпютърна основа, върху която ще изградим AGI", добавя той.

Microsoft ще стане ексклузивен облачен доставчик, като компаниите планират да работят заедно за разширяване на възможностите на Azure към широкомащабни AI системи. Microsoft ще бъде и предпочитан партньор на OpenAI при комерсиализиране на новите AI технологии.

"Изкуственият интелект е една от технологиите, които променят в най-голяма степен нашата епоха, като той има потенциал да реши много от най-тревожещите предизвикателства в нашия свят", добави шефът на Microsoft Сатиа Надела (на снимката вдясно).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X