Нови Технологии

Екосистемата на биткойн харчи повече ток годишно от Швейцария

Иван Гайдаров

Наред с другите неща, екосистемата на биткойн често е критикувана за своята волатилност, използването ѝ за незаконни сделки и борсови кражби. Тя също така се оказва изключително спорна и заради огромното количество енергия, от което се нуждае, за да функционира.

Университетът в Кеймбридж представи нов онлайн инструмент, който оценява нивото на електроенергия, използвана от криптовалутната мрежа, и го сравнява с това на други, реално съществуващи единици. Според него биткойн използва 61,76 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно, повече от много страни и около 0,28% от световното потребление на електроенергия.

За сравнение, Чехия консумира около 62,34 TWh, докато Швейцария - 58,46 TWh годишно. Всъщност, ако биткойн екосистемата беше държава, тя би била 41-та най-енергоемка на Земята. Цялата тази електроемкост идва от изчислителната мощност, необходима за добива на криптовалутата. Някои от по-сериозните притежатели на ферми за добив дори се местят на места като Исландия, за да намалят разходите си, тъй като там геотермалната енергия е в изобилие, а студеният арктически въздух помага при охлаждането.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X