Нови Технологии

Ericsson представи у нас най-новите си технологични разработки от MWC 2019

Иван Гайдаров

Ericsson отбеляза 25 години от стъпването си на българския пазар с изложение на своите водещи технологии, обединени под името Barcelona Unboxed, които бяха представени и по време на Mobile World Congress 2019. На изложението бяха показани последните разработки на компанията в широка палитра технологични направления – от 5G платформа до такава за изграждане на радио мрежи (Radio Stripes) и нови решения, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение.

По време на представянето Антонио Пасарела, генерален мениджър на Ericsson за България, припомни, че компанията вече четвърт век е ключов партньор за телекомуникационната екосистема в страната, предоставяйки гласови услуги и такива, свързани със съхранението и обработката на данни, на милиони потребители. "Ние сме първата компания, която предоставя възможности за лесен преход на съществуващите мрежи към технологиите от следващо поколение. 4G е фундаментът на 5G и нашата компания е готова да помогне на България да направи този преход плавен", добави още той.

В тази посока, по време на изложението беше представена решението на компанията Radio System, което позволява на доставчиците на телекомуникационни услуги да изграждат високопроизводителни RAN (Radio Access Network), гарантиращи ниски разходи за поддръжка. Ericsson Radio System поддържа 5G функционалности още от 2015 г. и дава възможност за бърз и значително по-евтин преход от 4G към 5G, като позволява на операторите да интегрират нови технологии и бързо да разширяват покритието на своите мрежи.

Ericsson представи у нас най-новите си технологични разработки от MWC 2019


Като част от Barcelona Unboxed компанията представи и своята нова платформа Ericsson Operations Engine, която използва AI и автоматизация на процесите и динамично разпределя ресурсите, осигурявайки постоянно качество на мрежата. Тя също така използва подход, основан на данни, за да осигури покритие, производителност и надеждност за потребителите, а доставчиците на услуги могат по-добре да анализират, разбират и оптимизират мрежата си, за да подобряват постоянно клиентското изживяване.

Ericsson Spectrum Sharing пък е мрежова функция на шведската компания, която позволява плавно въвеждане на 5G функционалности в съществуващите 4G честоти, което осигурява максимално оползотворяване на наличната инфраструктура при преминаването към новите стандарти. За да се пригоди платформата Ericsson Radio System към работа с 5G е нужно просто елементарна софтуерна инсталация, категорични са от компанията.

Не на последно място, сред технологичните сегменти, представени от Ericsson, присъства и добавената реалност. От компанията демонстрираха нагледно визуализация на дигитални близнаци на съществуващи градове, които включваха и бъдещи сгради, както и възможност за разходка по улиците на града и 360 градусов поглед.

Digital lab – програмата на Ericsson, насочена към учениците

Освен технологичните си постижения, Ericsson представиха и своята обучителна програма за ученици между 11 и 18 години, която цели да запознае подрастващите със света на роботиката и изкуствения интелект, като по този начин ги превърне от потребители в изследователи.

"Това е иновационна програма, насочена към младежите. Нейната основна задача е да ангажира учениците в сфери като електроника, информатика, програмиране, за да създаде у тях интерес да използват технологиите по различни начини. Да открият удоволствието от това да изобретяват", обясняват от компанията.

Ericsson представи у нас най-новите си технологични разработки от MWC 2019


Програмата включва пет основни модула, като всеки един от тях е по три часа. Първият е с фокус върху роботиката и изполването на конструктори, сензори и контролери. Във втория модул се залага на създаването на игри с елементарна графика с помощта на предварително подготвена платформа. След това идва създаването на програми за контрол на различни процесори и функции, които да изпълняват определени задачи, за да може в четвъртия и петия модул учениците да обърнат внимание на програмирането, машинното обучение и изкуствения интелект.

Първоначално програмата е разработена в Швеция и вече е част от учебните планове на редица училища. В края на 2018 г. тя е пренесена и в Италия, като тепърва се очаква да обхване и други европейски държави.

"Идеята на тази програма е не да търси решения, а да задава предизвикателства, на които тези млади умове трябва да отговорят", категорични са още от Ericsson.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X