Нови Технологии

Китайските дронове също попаднаха под съмненията на американските власти

Computer World

Днес, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ издаде предупреждение, че произведените в Китай безпилотни летателни апарати могат да изпращат информация от полетите си на своите производители, които от своя страна биха могли да я споделят с трети страни. Според CNN в обръщението си към компаниите и организациите американското правителство заявява, че изпитва "силна загриженост относно всеки технологичен продукт, който събира американските данни, а е произведен на територията на авторитарна държава, която позволява на разузнавателните си служби да имат свободен достъп до тези данни".

Според предупреждението организациите с отношение към националната сигурност и критични функции трябва да бъдат „особено бдителни, тъй като могат да бъдат изложени на по-голям риск от шпионаж“. Това правителствено обръщение е важно, тъй като в САЩ дроновете се използват за всичко - от правоприлагане до мисии за първа помощ и медицински доставки.

Сигналът не посочва конкретни производители на дронове, но, както отбелязва CNN, близо 80% от дроновете в САЩ и Канада идват от DJI, компания със седалище в Шенжен, Китай. Според Reuters, които цитират DJI, китайската организация е категорична, че "сигурността на нашата технология е независимо проверена от правителството на САЩ и водещите американски компании". Тя също така обръща внимание, че дава на своите клиенти пълен контрол над това как се събират, съхраняват и предават данните. За правителствени и други критични операции DJI предлага и безпилотни самолети, които не прехвърлят данни обратно към компанията или чрез интернет.

Този сигнал идва по-малко от седмица след като президентът Тръмп подписа заповед, забраняваща продажбата и използването на телекомуникационно оборудване от и на китайски компании, което “представлява неприемлив риск за националната сигурност”. Въпреки че САЩ изразяват постоянно своите опасения, че компании като Huawei и ZTE биха могли да използват инфраструктурата си, за да улеснят шпионската дейност на китайските служби, все още няма публични доказателства, че технологичният гигант участва в подобни акции на китайското правителство. Също така, няма индикации китайските производители на безпилотни самолети да са споделяли каквито и да било данни и да са ги използвали по какъвто и да било начин.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X