Нови Технологии

Fujitsu разработва “истинския квантов компютър”

Computer World

Fujitsu разработва "истински квантов компютър". Това разкри ръководителят на изследователската лаборатория на компанията. Хиротака Хара, директор на Fujitsu Laboratories, коментира пред Computerworld.com, че компанията работи с редица изследователски групи за разработване на "истинската" квантова машина.

Компанията вече представи своят "квантово вдъхновен" Digital Annealer - класически чип, предназначен за решаване на сложни оптимизационни проблеми – пред бизнеса.

 

"Още преди истинският квантов компютър да се появи на пазара, ние завършихме Digital Annealer, който има всички функционалности на съществуващите квантови изчисления”, обяснява Хара на форум на Fujitsu в Токио, и добавя: "В същото време обаче, в нашите изследователски институти в чужбина работим ръка за ръка с университети и престижни изследователски центрове за развитието и създаването на истински квантов компютър.

Второто поколение Digital Annealer, който е представян от Fujitsu като „вдъхновен от квантовите феномени“, беше представен през март. Новият чип има 8192-битово пълно свързване, което означава, че всички битове могат свободно да обменят сигнали и пасват на стандартен рак, работещ при стайна температура.

С предизвикателството да се създаде истински квантов компютър се занимават и технологични гиганти като IBM, Intel, Google и Microsoft. Затова и не е много ясно къде точно се намира Fujitsu в тази надпревара, но Хара е категоричен, че работата на компанията върху Digital Annealer, заедно с канадската компания за квантови компютри 1QBit и Университета на Торонто, е добър старт за квантовите ѝ амбиции.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X