Нови Технологии

Три египетски лешояда с GPS-GSM предаватели вече летят свободно в България

Владимир Владков

От 15 ма три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез, вече летят свободно в небето на Източните Родопи, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Птиците са прекарали около два месеца в специална адаптационна волиера, където са се адаптирали. Преди два дни птиците са били маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на БДЗП и Зелени Балкани. Чрез предавателите експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им.

Трите лешояда са се излюпили през 2018 г., като те са част от експериментална дейност, която има за цел да намери най-добрия подход за освобождаване на птици с цел възстановяване на популацията на вида на Балканите, обясняват природозащитниците. Птиците са освободени по един от трите подхода, възприети за тестване в рамките на програмата за възстановяване на вида – т.нар. “забавено освобождаване”. При този метод младите птици се задържат за около 8 месеца след излюпванe и след това се настаняват в адаптационна волиера сред дивата природа. Счита се, че освобождаването им през следващ сезон ще им помогне с по-добрата адаптация и ще им осигури достатъчно опит и време, за да могат да се справят с първата си миграция – най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите, допълват от БДЗП.

Методът е приложен у нас миналата пролет за първи път, когато чрез същата адаптационна волиера са освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите екипът на LIFE проектa „Нова надежда за египетския лешояд“ е успял да проследи адаптацията и миграцията им. Всеки може да следи придвижванията на тези четири лешояда и на освободените три нови птици на сайта на проекта: www.LifeNeophron.eu, допълват от организацията.


Три египетски лешояда с GPS-GSM предаватели вече летят свободно в България

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Оттам коментират, че това лято отново ще бъдат приложени и другите два метода за подсилване на вида на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак). В момента екип на проекта следи отблизо поведението на птиците и ще наблюдава внимателно адаптацията им към дивата природа.

Дейността се извършва от екип на БДЗП и Зелени Балкани в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X