Нови Технологии

Microsoft с амбиция да направи процеса на гласуване по-сигурен

Computer World

Microsoft обяви, че работи върху амбициозен проект, който трябва да направи процеса на гласуване по време на избори сигурен и лесен за одитиране, като регистрира бюлетините в криптирана форма, така че да могат да бъдат проверявани дълго време след това. Инициативата на технологичния гигант веднага предизвиква интерес у два от трите основни доставчици на изборни технологии в САЩ, като те вече са изразили готовност да използват софтуера с отворен код в своите системи за гласуване.

Microsoft разработва софтуера заедно с базираната в Орегон компания Galois, която и преди това работи по създаването на прототип на сигурна система за гласуване по договор с агенцията за разработка на високи технологии към Пентагона - DARPA. Името на системата е ElectionGuard и трябва да бъде налична още това лято, обявиха от Microsoft. Очаква се нейният дебют да бъде по време на общите избори в САЩ през следващата година.

 

Главният изпълнителен директор на компанията, Сатя Надела, обяви инициативата в понеделник, по време на конференция на разработчиците в Сиатъл, коментирайки, че въпросният софтуер ще помогне "да се модернизира цялата избирателна инфраструктура навсякъде по света".

Към момента в САЩ три малко известни в глобален мащаб местни компании контролират около 90% от пазара на оборудване за избори и отдавна са обект на критики за ниски нива на сигурност, остарели технологии и недостатъчна прозрачност около начина на функциониране на системите за гласуване.

Софтуерът с отворен код по същество е по-сигурен, тъй като лесно може да бъде одитиран от външни експерти, но досега се неглижира от доминиращите на пазара доставчици. Сега обаче, след като компания като Microsoft застава зад подобна инициатива, нищо чудно скоро да станем свидетели на революция в начина на провеждане на избори. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X