Нови Технологии

ФНИ се включва в Софийски фестивал на науката 2019

Computer World

Тази година Фонд „Научни изследвания“ се включва в Софийски фестивал на науката 2019 с две участия. На 11 май от 13:30 предстои специално събитие на тема „Успешните истории на Фонд “Научни изследвания”. По време на него гостите на събитието ще се запознаят с успешните проекти, реализирани с подкрепата на Фонд “Научни изследвания” към МОН.

Проф. д-р Димитър Джилянов от Агробиоинститут към Селскостопанската академия ще разкаже за тайните на възкръсващите растения Haberlea Rhodopensis, проф. д-р Милен Богданов от СУ “Св. Климент Охридски”, който е и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab, ще разкаже как йонните течности могат да са алтернативни разтворители за извличане на природни съединения, а доц. д-р Стефан Лалковски от СУ “Св. Климент Охридски” за разработването на нови детектори за гама астрономията.

ФНИ ще участва и с щанд, който ще бъде разположен на 11 и 12 май в сграда „Джон Атанасов“, Форум ниво 1, СофияТехПарк. Посетителите на щанда ще могат да се запознаят с дейността на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ). През цялото време желаещите ще имат възможност за среща и разговор с представители на ФНИ и на научните екипи на част от успешните проекти, финансирани от Фонда.

Събитията са в съответствие с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017 – 2030 г. и в изпълнение на Комуникационната стратегия на Фонд „Научни изследвания“ и целят популяризация на резултати от научни проекти, финансирани от ФНИ. В началото на месец юли (от 01 до 05 юли 2019 г.) се предвижда мащабно едноседмично събитие „Седмица на бенефициентите на ФНИ“, по време на което ще бъдат представени всички финансирани проекти в сесията за фундаментални научни изследвания от 2017 г. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X