Нови Технологии

Huawei създаде 5G модул за свързаните автомобили

Владимир Владков

Huawei разкри амбициите си за по-мащабно нахлуване в автомобилния сектор, като пусна първия (според компанията) 5G хардуер за самоуправляващи се коли. Китайският доставчик представи модула MH5000, базиран на 5G чипа Balong 5000, на автосалона в Шанхай. В изявлението на компанията пише, че MH5000 е „първият в света 5G автомобилен модул, предоставящ висока скорост и високо качество“.

Huawei каза, че модулът ще допринесе за плановете на компанията за комерсиализиране на 5G мрежата от автомобилния сектор, която трябва бъде задействана през втората половина на 2019 г.

Според агенция Reuters, Huawei е тествала технологията за свързаните коли в редица китайски градове, като е подписала договори и редица автомобилни производители, включително FAW Group, Dongfeng и Changan Automobile.

Ротационният председател на китайската компания Ерик Сю каза, че Huawei е направила стратегически избор за разработка на решения за коли, тъй като автомобилната индустрия все повече се нуждае от ИКТ.

Ерик Сю, ротациоенен председател на Huawei. Снимка: Huawei

Huawei не прави коли, каза Сю. - Фокусирайки се върху ИКТ, Huawei си поставя целта да даде възможност на ОЕМ производителите на коли да създават по-добри превозни средства. На базата на ИКТ Huawei се стреми да бъде ориентиран към цифровата кола доставчик, създаващ нови компоненти“.

„Като важен комуникационен продукт за бъдещите интелигентни коли този 5G автомобилен модул ще стимулира автомобилната индустрия да прескочи в 5G ерата”, пише още в изявлението на Huawei.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X