Нови Технологии

Функционалната ефективност на камионите е в центъра на TRUCK EXPO 2019

Владимир Владков

Автоматизацията, електрическото задвижване, цифровизацията на транспорта, растящият недостиг на водачи, по-строгите стандарти за емисиите, дори новите административни регулации, подготвяни от ЕС, всичко това кара автомобилната индустрия да се променя. В Европа и в САЩ около 70 на сто от стоките се пренасят по шосе, докато в Китай този дял достига 75%., т.е. автомобилните превози на стоки и продукти са водещи в света, а спедиторите, доставчиците на логистични услуги и производители на камиони трябва да се справят със споменатите предизвикателства.

„Автоиндустрията реагира бързо и се насочи към многофункционални камиони и машини с различен тонаж. Развитието е толкова динамично, че само за година разнообразието от възможности, които автомобилните производители са готови да покажат, впечатлява. Как изглежда тежката автомобилна индустрията днес ще видим от 6-ти до 8-ми юни 2019 на летище „Лесново“ на изложнието TRUCK EXPO 2019, обясняват организаторите. - Тази година атракцията се нарича TRUCK TUNING SHOW – съпътстващо събитие, което ще покаже уникални тунинговани влекачи на водещи автомобилни марки. Но големият акцент са технологиите, функционалната ефективност и новостите в сектора на товарните превози“, добавят те.

Една от основните задачи на индустрията е да намалят броя на празните курсове на камионите. В САЩ и Европа те са около 20%, в Китай са два пъти повече. „Причината е в разминаването между обема на пратките, които трябва да бъдат транспортирани в дадения момент, и вместимостта на наличните камиони. Това увеличава разходите на превозвачите в рамките на техния автомобилен парк. Предизвикателството се засилва и от силно фрагментираната индустрия - големите спедитори, които оперират с огромни паркове от камиони са едва няколко, на фона на дълга редица от малки компании, които управляват малък брой превозни средства. От тяхната гъвкавост и адаптивност зависи оцеляването им на пазара“, коментират от TRUCK EXPO 2019, което се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

Холандският производител DAF например ще покаже 3 модела и 5 различни приложения. Флагманът за международни превози DAF XF 530 FT SSC –представлява седлови влекач с мощност 530 конски сили, оборудван е със спална кабина (Супер спейс) с две комфортни легла и луксозни кожени седалки на въздух. Пневматичното окачване на кабината допълва комфортното усещане при шофиране. Друг модел, който DAF ще покаже на изложението - XF 450 FAR SC, е предназначен за превозване на BDF контейнери и дава удобно решение за регионален транспорт. Товароподемността му е приблизително 14 тона. „Малкият голям“ камион на DAF LF 290 FA 18t. Е със 7-метров олекотен фургон и падащ борд и осигурява перфектно решение за дистрибутори, a CF 340 FAN SC ще бъде изложен с херметизиран фургон с полезен обем от 53,3 куб.м.

Камионът XF 450 FAR SC на DAF превозван BDF контейнери

Различните нива на автономност, разработени от утвърдени производители и системите за намаляване на разхода на гориво, са на качествено ново ниво. SCANIA ще покаже два камиона за дълги разстояния, задвижвани с компресиран природен газ - SCANIA chassis R 410 A4x2NA и G 410 A4x2NA. Ще бъде показан и електрическия градски автобус Yutong Е12, който вече се движи по улиците на София и курортния комплекс „Албена“. Той изминава над 300 км с едно зареждане на батерията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X