Нови Технологии

Защо Google разпусна борда за контрол на AI?

Computer World

Най-големите технологични компании в света държат потребителите да са наясно, че полагат сериозни усилия да гарантират, че употребата на изкуствен интелект за пресяване на огромни масиви от данни, лицево разпознаване или изграждане на виртуални асистенти не преминава общоприетите етични и морални норми. Въпреки това, техните усилия да докажат, че платформите им не се използват за злонамерени цели не се посрещат еднозначно. Милиони скептици по целия свят гледат на тях като на организации, за които финансовите дивиденти са много по-важни от интересите на обществото.

Затова и фразата "етичен изкуствен интелект” се превърна в новото корпоративно клише, което дава база за създаването на редица вътрешни комисии, фантастични длъжности, изследователски проекти и благотворителни инициативи. Тяхната основна цел е да се акцентира върху тревогите, свързани с расовите и половите предразсъдъци, демонстрирани от много системи за лицево разпознаване например, както и да се обърне внимание на безпокойството, породено от евентуалната загуба на работни места в близко бъдеще. Не на последно място, притеснения създават и възможностите на технологията в сферата на правоприлагането и военното дело.

 

Но доколко всички тези инициативи за налагане на етични стандарти при разработката на изкуствен интелект имат смисъл? Кой може да реши кое наистина вреди и кое не? Google адресира всички тези проблеми, когато в края на март сформира своя нов съвет от външни експерти, който е призван да подпомогне контрола на начините, по които се използва изкуствен интелект в различните продукти на пазара. Но вместо да отговори подобаващо на критиките, тази инициатива всъщност създаде условия са вътрешноорганизационно недоволство. Така, малко повече от седмица по-късно, компанията отстъпи под натиска и разпусна звеното.

Този разпад се случи на етапи. Един от осемте първоначални членове на борда напусна само след няколко дни, а друг стана обект на атаки от страна на служителите на Google, които обявиха, че неговите консервативни възгледи не съвпадат с изповядваните от компанията ценности. След като хиляди служители призоваха за изключването на президента на Heritage Foundation, Кей Коулс Джеймс, Google разпусна борда миналата седмица.

"Стана ясно, че в настоящата среда съветът не може да функционира така, както искахме първоначално", мотивираха се от технологичния гигант. Случки като тази предизвикваt и нарастващи опасения, че корпоративните кампании за спазването на етични правила при разработката на изкуствен интелект се оказват беззъби.

"Според мен решението на Google отразява по-широкото разбиране потребителите, че наличието на етика в сферата включва много повече от създаването на контролен борд без институционална рамка, която да осигури отчетност на неговата работа", коментира Бен Вагнер, изследовател в сферата на изкуствения интелект.

Още в началото, смята Вагнер, инициативата на Google е попаднала в тенденцията на индустрията, наречена "изпиране на етиката", която той описва като повърхностно усилие, основано на шоу елемент, чиято цел е да замаже очите на обществеността и законодателните органи. "В основата си това е опит да се декларира някаква съществуваща етика при разработката на изкуствен интелект с цел избягването на въвеждане на регулации в сектора", категоричен е той, като добавя, че това е “нова форма на саморегулация, без да бъде наричана по име."

Големите компании полагат все повече усилия през последните години да обсъждат своите разработки в общественото пространство.

Microsoft, която често се опитва да се позиционира като лидер в областта на етиката и неприкосновеността на личния живот, публикува принципите си за разработване на изкуствен интелект, малка книжка, в която се обсъждат социалните последици от навлизането на технологията, и призова за въвеждането на някои държавни регулации

Президентът на компанията дори се срещна с папа Франциск по-рано тази година, за да обсъди индустриалната етика.

Amazon наскоро обяви, че помага за финансирането на федералните изследвания в сферата на "алгоритмичната справедливост", а Salesforce използва "архитект" за етична практика за изкуствен интелект, както и "главен служител по етичните въпроси". Наистина би било цяло чудо да се открие голяма технологична компания без подобна инициатива в момента. Но дали в крайна сметка този подход ще донесе успех на технологичния сетор в пътешествието му към създаването на перфектния изуствен интелект, предстои да видим.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X