Нови Технологии

Срив в производството и доставките на Model S и X

Computer World

През първото тримесечие на 2019 г. Tesla е доставила на клиентите си 63 000 автомобила, съобщиха от компанията. Това е драматичен спад от 31% спрямо предходното тримесечие, когато тази цифра беше 90 700. Анализаторите очакваха подобно развитие, но този спад надхвърля очакванията на Wall Street, които предвиждаха компанията да достави около 75 000 автомобила.

Очакванията на пазарите за спад на доставките беше свързан предимно с намаляването на данъчния кредит за закупуване електромобили на компанията в САЩ от 7 500 долара на 3 750 долара от 1 януари тази година. За да компенсира това изоставане, компанията се фокусира върху задграничните пазари, където обаче също се сблъска с определени проблеми.

 

Поради огромното увеличение на доставките за Европа и Китай, които понякога надвишават 5 пъти предишните нива, както и многото други нови предизвикателства, до 21 март, десет дни преди края на тримесечието, успяхме да доставим едва половината заявки”, обясняват от производителя на електромобили. В резултат на това в края на тримесечието 10 600 автомобила са били в процес на доставка до клиентите, но не са попаднали в статистиката.

Моделите S и X със значително по-слабо представяне

Като оставим настрана предизвикателствата при доставките, Tesla като цяло произвежда по-малко превозни средства през първото тримесечие, отколкото предното. Компанията заявява, че е доставила 77 100 автомобила през Q1 2019 в сравнение с 86 555 превозни средства през четвъртото тримесечие на 2018 г. Производството на Model 3 обаче всъщност леко се е увеличило, въпреки че все още изостава от поставената от Илон Мъск цел - 5 000 електромобила от този модел седмично.

Междувременно, производството на скъпите модели на компанията S и X се срива от общо 25,161 единици през четвъртото тримесечие на 2018 г. до 14 150 единици през първото тримесечие на 2019 година. Доставките на двата топ модела пък са паднали с цели 56% - от 27 550 на 12 100. Това понижение спрямо интереса към Model 3 не е изненадващо, смятат анализатори. Tesla се опитва да компенсира по-ниските продажби в САЩ с ръст на продажбите в Европа и Китай. По-голямата част от това увеличение естествено идва именно от Model 3, който стана достъпен за продажба в чужбина по-рано тази година.

В крайна сметка, тази статистика се отклонява сериозно от очакванията на Tesla, представени пред инвеститорите преди по-малко от три месеца. "Очакваме доставките на моделите S и X през Q1 2019 да бъдат малко под тези през Q1 2018”, обявиха от Tesla в края на януари. В действителност доставките на моделите S и X от последното тримесечие са били по-малко от половината от общо 24 728 автомобила, доставени от компанията през първото тримесечие на 2018 година.

Мрачни очаквания за финансовите резултати през тримесечието

Tesla започна тримесечието с еднократно намаление на цената за своите модели на американския пазар от 2,000 долара, за да компенсира спада на федералния данъчен кредит в размер на 3 750 долара. След това през февруари компанията обяви своята обещана версия на Model 3 за 35,000 долара. Така че, в крайна сметка Tesla не само продаде по-малко превозни средства през последното тримесечие, но и по-малък процент от по-скъпите си модели.

Това предполага, че финансовите резултати за първото тримесечие на компанията, които ще бъдат представени през следващите седмици, вероятно ще бъдат мрачни. "Поради по-ниските от очакваните обеми на доставка и няколко корекции на цените очакваме нетният доход от първото тримесечие да бъде негативно повлиян", пише компанията. Това определено не е добър знак, когато трябва да успокоявате инвеститорите.

Големият въпрос тук е дали мрачните резултати от това тримесечие отразяват един-единствен проблем, дължащ се на намаляването на американския данъчен кредит и предизвикателствата, свързани с увеличаването на презокеанските доставки, или това е началото на дългосрочна тенденция на отслабено търсене и спад на средните продажни цени.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X