Нови Технологии

Vivacom смята да пусне 5G догодина, опорната мрежа е готова

Владимир Владков

Vivacom ще може да пусне в експлоатация 5G мрежа още догодина, ако държавата в лицето на регулатора КРС и ресорното Министерство на транспорта, ИТ и съобщенията осигурят необходимия за целта честотен ресурс. Операторът вече е подготвил опорната си мрежа с достатъчно оптични трасета, а ако бъдат променени и изискванията за базовите станции, ще може лесно да надгради сегашните 4G базови станции до 5G, коментира на среща с медиите главният технически директор на Vivacom Радослав Златков.

Честотите в ниския РЧ спектър като 700 и 800 MHz, които биха подпомогнали по-голямото покритие на технологията, все още са заети от военните, но за диапазона 3,5 GHz, в който много европейски телекоми вече получиха лицензи, регулаторът трябва да проведе търг или да разпредели свободния ресурс между всички оператори, но с условие за покритие (подобен подход бе предприет в Германия, но телекомите бяха недоволни от кратките срокове за реализация на национално 5G покритие).

Проблем при новата 5G мрежа е не само високата цена на оборудването, а и необходимостта от множество малки клетки за осигуряване на нужната плътност на покритието в големите градове, а изискванията за изграждане на малки клетки са същите, като за големи нови радиокули. „При сега действащият режим подмяната на радиооборудването отнема по една, дори 2 години", каза Златков.

Третото важно условия за пускането на 5G са достъпните крайни устройства, поддържащи новия стандарт. По време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019 ) няколко компании като Huawei, LG и Samsung показаха 5G смартфони, но цените им са доста високи, а и наличието в търговските мрежи е доста ограничено засега. Все пак се очаква, че през 2020 г. броят и цените на 5G устройствата ще са по-приемливи.

„Говорейки от позицията на технически директор смятам, че Vivacom e готова за 5G мрежата и че ще сме първите в България, които ще я пуснат в действие“, каза Златков и допълни, че 5G мрежата ще е нужна и на българските потребители, защото потреблението на мобилни данни расте непрекъснато и 4G мрежите, които сега изпълняват тази задача, няма да могат да се справят, включително заради ограничените РЧ ресурси. „Все пак искам да отбележа, че българските оператори се справят много добре с ефективното предоставяне на ресурси и услуги, като в сравнение със Западна Европа тук поръчаната услуга се задейства много по-бързо, по-бързо е и отстраняването на проблемите, буквално за часове“, заяви Радослав Златков.Дигитализация на телекома

Тези резултати се дължат на ускорената дигитализация на целия телеком, която засяга както платформата за крайни клиенти MyVivacom, така и стоящите за нея приложения и софтуерни системи за търговци, за служители в магазините, за техниците. Именно заради тази трансформация абонатите на Vivacom ще могат през портала гъвкаво да управляват желаните от тях услуги, да променят параметрите им, да добавят и спират услуги, да следят текущото си потребление и много други.

„На MWC 2019 Vivacom чрез своя партньор Italtel демонстрира OSS трансформация, която позволява пълна инвентаризация на цялата кабелна инфраструктура и на услугите, които се предоставят през тези кабели. Това дава възможност за по-бързо отстраняване на повреди. Тази система е вътрешна разработка на специалистите от Vivacom”, заяви Златков.

Работа с външни партньори

Освен собствени разработки, Vivacom все повече разчита на външни партньори, които разработват смарт решения за различни вертикални сектори. Vivacom пък отвори технологичната си лаборатория VIVACOM TECH HALL, която дава възможност на партньорите да тестват в реални условия своите идеи и решения. Компанията пък им осигурява както разнообразни технологии за свързване на „умните“ решения, така и цялостна платформа за управлението им, както и подкрепа за внедряване при различни организации като общини, доставчици на комунални услуги, търговски центрове, фирми за сметосъбиране и редица други.

Именно подобни 7 смарт решения бяха демонстрирани от Vivacom и неговите партньори в новооткрития Vivacom Tech Hall. На мястото е изградено покритие на високоскоростни мобилни и фиксирани мрежи като 4.5G, FiberNet, LoRa, а вече и NB-IoT. Именно там се очаква да стартира и 5G мрежата на телекома. В този център телекомът ще дава достъп до тези технологии на различни стартиращи фирми, предприемачи, бизнес партньори, научни екипи, разработващи смарт решения. „Вярваме, че така ще дадем тласък за по-бързо развитие на концепцията за Интернет на нещата у нас“, допълни Радослав Златков.

Седемте смарт услуги, демонстрирани при откриването на технологичната лаборатория в столичния квартал „Младост“ 1 бяха:

  • Видеонаблюдение, реализирано съвместно с Енигма Гард. Системата разполага с разнообразни камери, включително тип „рибешко око“, която позволява едновременно наблюдение на 360 градуса и сериозно оптично приближаване за проучване при необходимост. Системата има и модул за лицево разпознаване на лица, която може да ги сравнява със снимки в базата данни. Приложението брои и анализира потока от хора в наблюдаваното от камерите пространство, поведението на посетителите (например в магазин), разпознава и сравнява с базата данни регистрационни номера на автомобили в реално време и редица други.

  • Системата за умно паркиране обхващаше 9 паркоместа в подземния гараж на лабораторията на Vivacom, на които са поставени датчици, изпращащи данни в реално време през LoRa мрежата на оператора, изградена съвместно с Nokia. “Всеки датчик е затворен в кутия с батерия, чийто живот е над 7 години, осигурявайки изключителна устойчивост, лесна поддръжка и експлоатация“, обясниха от Vivacom. Благодарение на специализиран софтуер системата обединява информацията от всички сензори. Тя разполага с клиентски и с управленски нива на достъп. Системата следи в реално време броя на свободните и заетите паркоместа, a aларми предупреждават при надхвърляне на разрешено време за паркиране. Пилотен проект е реализиран съвместно от VIVACOM и Infosys, като такъв вече работи в част от „синята зона“ в община Бургас.

  • Измерване качеството на въздуха по редица параметри, включително CO, фини прахови частици с големина 10 и 2,5 микрометра, но също така озон (О3) и азотен двуокси (NO2), които са по-характерни за индустриално замърсени среди. Системата, реализирана съвместно в партньорство с Develiot, измерва също влажност на въздуха, атмосферно налягане, а създадената индустриална конструкция може да издържа при екстремни метеорологични условия. Същевременно датчиците се подменят много лесно дори от неспециалист, а използваната технология за изпращане на събраните данни LoRa и вградените батерии осигуряват 10 дни автономна работа, дори да не работи прикачения соларен панел. Освен това системата разполага с възможност за прогнозиране на качеството на въздуха в следващите 36 до 48 часа, но за целта трябва да е налична и сериозна история на изследванията.


Vivacom смята да пусне 5G догодина, опорната мрежа е готова

© Владимир Владков, Computerworld.bg

  • Дистанционното отчитане на потреблението на електричество и на вода са още две смарт услуги,  реализирани съвместно с Daisy Technologies и CPD Energy. Умният водомер отчита дистанционно стойността на измереното количество студена вода, включително със задна дата, a умният електромер представлява електромерна система с дистанционно четене и управление, като може да използва актуалните стойности на енергията според тарифите (дневна и нощна). И двете устройства подават сигнал към съответния доставчик на комунална услуги при опит за отваряне от потребителя, считайки го за опит за промяна на показанията.


Vivacom смята да пусне 5G догодина, опорната мрежа е готова

© Владимир Владков, Computerworld.bg

  • Умното сметосъбиране вече се реализира пилотно в няколко български общини заедно със словашката фирма Soitron. Решението разчита на датчик за непрекъснато наблюдение на контейнерите, разпознаващ количеството отпадъци, температурата (подава аларма за пожар), предупреждение за обърнат контейнер. Използва се сензор, монтиран в контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Данните се изпращат през LoRa мрежата на Vivacom, a специално приложение дава информация на водачите в камионите, разполагащи с таблет. Има и мобилно приложение за гражданите, които могат да видят в реално време най-близкия контейнер, дали е пълен и други данни. Животът на батерията на вградените датчици е до 8 години. Чрез тях се оптимизират разходите и се подобрява управлението на събирането на контейнерите за смет, транспортирането им, депонирането, планирането на маршрутите на камионите, особено в по-тесните квартални улици.


Vivacom смята да пусне 5G догодина, опорната мрежа е готова

© Владимир Владков, Computerworld.bg

  • Умно селско стопанство. IoT решението е на Vivacom и Nokia, като събира и обработва огромни количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с по 11 сензора, се измерват с голяма точност киселинност, температура, атмосферно налягане, RAR, сила и посока на вятъра, количество валежи, ултравиолетови лъчи, разпознаване на вредители. Системата разполага със сензори, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост. Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни (съдържаща исторически данни и добавените в реално време показания от сензорите), обработва се, анализира се и се използва за създаването на модели за предсказване и ранно оповестяване на проблеми и предизвикателства, свързани със засушаване, заболявания, нужда от фертилизация и т.н.

Всички тези решения използват LoRa мрежата на оператора за свързване на много на брой устройства, с която Vivacom e покрила много градове и има готовност за разширяване на покритието при нужда. Освен това Vivacom е решила да използва и другата технология за Интернет на нещата - NB-IoT, която работи в лицензен спектър. Тя ще може да използва вече наличния РЧ спектър на Vivacom и наличните базови станции, обясни Златков.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X