Нови Технологии

Fortum и Община Осло създават инфраструктура за безконтактно зареждане на таксита

Владимир Владков

Финландската компания за алтернативна енергия Fortum заедно с градските власти на Осло и американската компания Momentum Dynamics започват да изграждат инфраструктура за безконтактно бързо зареждане на електрически таксита в норвежката столица. Норвегия вече е сочена за пример за масово проникване на електрическите автомобили, като почти половината новозакупени коли са с електрическо задвижване.

Проектът на общинската управа на Осло е да се инсталират станции за зареждане с индукционна технология. Зареждащите плочи са монтирани в пътното платно на места, където се паркират таксиметровите коли, а приемникът се монтира в колата. Тези станции ще позволяват зареждане с до 75 киловата. Проектът ще бъде първата безконтактна бързозареждаща инфраструктура за електрически таксита в света, твърдят участниците в консорциума. Това ще подпомогне по-нататъшното развитие на безконтактното зареждане за всички електромобили, които се движат по пътищата в Норвегия.

Поделението на Fortum „Charge & Drive“ отдавна работи с таксиметровите компании, за да осигури по-бързо електрифициране на таксиметровия парк. Най-голямото препятствие се оказала липсващата инфраструктура, обясняват от Fortum. Таксиметровите шофьори трудно намирали зареждаща станция, подходящ контакт, а освен това чакали твърде много за зареждане. Проектът за безконтактно бързо зареждане се стреми да се справи с всички тези проблеми, като намали и парниковите емисии от таксиметровия бизнес.

“Ще инсталираме безконтактни зарядни устройства на стоянките за таксита, например на Централната гара на Осло. Такситата ще могат да се придвижат до зарядното устройство и сесия за безконтактно индукционно зареждане ще започне автоматично. Това позволява на такситата да зареждат на място, където те ще чакат за нови клиенти. Разликата е, че няма да изпускат отработени газове, докато чакат, а вместо това ще получават енергия от възобновяеми източници, за да зареждат батерията на таксито”, обяснява Аника Хофнер, ръководител на Fortum Charge & Drive.

 

До 2023 г. таксиметровите коли в Осло няма да изпускат газове

„Бъдещето е електрическо и то вече е тук, точно сега. Безконтактното зареждане има потенциал за промени правилата на играта. От 2023 г. нататък всички таксита в Осло ще бъдат с нулеви емисии. Заедно с таксиметровата индустрия ще гарантираме, че промяната е възможна и ефективна. Осло винаги ще бъде на „вълна“ иновации и сме щастливи да обединим усилията си с двама от най-прогресивните играчи в индустрията“, добави Стър Портвик, мениджърът по електромобилността на Община Осло.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X