Нови Технологии

Toyota е първата компания, която ще използва симулатора за автономни автомобили на NVIDIA

Computer World

 

NVIDIA обяви, че нейната симулационна платформа за автономни автомобили Drive Constellation вече е достъпна и че първият й клиент ще бъде Toyota, пише Engadget. Базираната в облака платформа, която беше обявена миналата година от главния изпълнителен директор Дженсен Хуанг, ще позволи на разработчиците да тестват автономните превозни средства по виртуални вместо по истински пътища. В симулацията превозните средства могат да бъдат поставяни в различни ситуации от рутинни до опасни, „с по-голяма ефективност, икономичност и безопасност спрямо това, което е възможно да се постигне в реалния свят“, коментират от NVIDIA.

Research Institute-Advanced Development на Toyota ще бъде първият клиент за Drive Constellation. Компанията вече използва компютъра Drive AGX Xavier на NVIDIA при тестването на автономните коли в реалния свят и ще помогне на NVIDIA за разработването на симулациите и технологиите за автономно шофиране.

Системата съдържа две отделни облачни решения. Софтуерът Drive Sim, работещ на сървъра Constellation Simulator, генерира реалистичен виртуален свят, с който ще бъдат захранени сензорите на виртуалната кола. Вторият сървър Constellation Vehicle след това ще обработва симулираните сензорни данни.

Целта е да се помогне на Toyota и другите производители  на автомобили да разработват и продават автономни коли, които са безопасни в реалния свят. В допълнение NVIDIА представи отворената платформа Safety Force Field (SFF), която работи с всякакъв софтуер за шофиране. Тя използва сензорните данни, за да предвижда какво ще се случи на пътя и предприема действия да предпази автомобила и другите участници в движението.

Вместо да се опитва да моделира изключително сложни сценарии от реалния живот, SFF  „следва един основен принцип за избягване на сблъсъци вместо голям набор от правила и очаквания“, отбелязват от NVIDIA. Платформата отчита ограниченията при спирачките и волана и е тествана в симулации на градски и извънградски условия, което би било твърде опасно в реалността. „SFF е създадена математически по такъв начин, че автономните превозни средства, използващи я, като магнити се отблъскват един от друг. По този начин те избягват опасности и не допринасят за създаването на застрашаващи ситуации“, допълват от компанията.

NVIDIA за първи път обяви Drive Constellation преди година, точно след като пешеходец загина, ударен от автономния автомобил на Uber – разполагащ с технология на NVIDIA. След инцидента Хуанг заяви, че компанията ще посвети усилията си в това, което „вероятно е най-трудната изчислителна технология, с която сме се сблъсквали“.

Drive Constellation ще бъде достъпен за всеки разработчик, стана ясно по време на тазгодишната GTC конференция на NVIDIA. Компаниите, работещи върху технологии за автономни коли, ще могат да създават свои собствени симулационни сценарии и да виждат резултатите на своите компютри. „Тази възможност за мащабна валидация е сравнима с управляването на цяла флота от тестови автомобили. По този начин за кратко време могат да се реализират години на тестване“, се отбелязва в изявление на компанията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X