Нови Технологии

Infiniti се изтегля от Европа, затваря завода си във Великобритания

Computer World

Изправена пред слаби продажби и несигурността около Брекзит, Infiniti обяви, че изцяло излиза от Западна Европа. Новината, че луксозният бранд на Nissan, който дълго време се бореше да намери своята идентичност и място на европейския пазар, напуска Стария континент, не е изненада. През последната година компанията е продала едва 5,800 автомобила, което е почти половината от продаденото само година по-рано, акцентира Reuters.

В своето официално изявление Infiniti обявява, че ще преустанови производството на седана Q30 и спортния модел QX30 (SUV) и като цяло ще прекрати производството си в английския град Съндърланд до средата на 2019 г. И двата модела се продават в световен мащаб, но се произвеждат единствено във Великобритания.

 

Този ход идва в момент, в който Infiniti се стреми да насочи повече ресурси към пазари с по-големи възможности, като Китай и САЩ. За целта компанията трябва да се откаже от европейския пазар, на който неевропейските премиум марки се сблъскват със сериозната конкуренция на местни играчи като Audi, BMW и Mercedes-Benz.

Nissan също така наскоро се отказа от плановете си да построи новия си X-Trail SUV във Великобритания на фона на несигурността около Брекзит, заявявайки, че ще оптимизира инвестициите си чрез изграждане на модела от следващо поколение в Япония.

Infiniti посочи излизането на Великобритания от ЕС като мотив за промяната на плановете си да построи нов X-Trail SUV в страната по-рано тази година, а представител на компанията посочи също така, че марката трудно отговаря на регулаторните изисквания на региона.

Вместо това, Infiniti сега ще се съсредоточи върху производството на SUV модели и електрификация на своята линия, насочвайки се към американския и китайския пазар. Компанията също така планира да преустанови производството на дизеловите си модели до 2021 г., съобщава още Reuters.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X