Нови Технологии

Потребителите на Spark вече ще карат и електрическия Hyundai Kona

Владимир Владков

Услугата за споделена градска мобилност Spark ще увеличи автопарка си от електрически превозни средства с нов модел електромобил – електрическият Hyindai Kona. Компанията вече е предоставила първите 20 коли на корейския производител, а до средата на годината ще бъдат доставени още 150 броя. По този начин общият брой на електромобилите, които ще могат да ползват потребителите на услугата, ще достигне 300. Останалите модели в автопарка на SPARK са VW e-Up! и няколко електрически модела Leaf на японския производител Nissan.

„Само за 1,5 години SPARK се наложи като важна част от градската мобилност в София, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK. - За този период приложението има над 35 000 потребителя, а зоните, в които може да бъде нает или освободен автомобил през мобилното приложение, вече покриват значителна част от града. Вече можем да се похвалим и с разнообразен, от гледна точка на типове електромобили, автопарк. Новите Hyundai Kona са естествена градация в развитието ни. Това са луксозни автомобили от висок клас, които имат значителен пробег от 300 км с едно зареждане. С тази поръчка правим ясна заявка, че услугата SPARK има голям потенциал и все повече ще навлиза в транспортния микс на София“ допълва Спасов.

Дебютът на Hyundai KONA Electric бе в началото на 2018 г., като бе обявен за първия 100% електрически компактен SUV в Европа. Автомобилът се предлага с 2 варианта на батерията – 39,2 кВтч и 64 кВтч, като спецификацията, предпочетена от Spark, е с по-компактната батерия, с която той може да изминава до 300 км с едно зареждане.

През 2017 г. Hyundai Motor е постигала 523 258 регистрирани автомобила в Европа, или с 3,5% повече спрямо 2016 г. До средата на 2018 г. корейската компания е подменила 90% от моделната си гама. “Благодарение на голямата си инфраструктура в региона 75% от автомобилите, продадени на Стария континент, са измислени, проектирани, тествани и сглобени в Европа, така че да отговорят на предпочитанията на европейските потребители. В това число влизат два завода в Чехия и Турция с общ годишен капацитет от 600 000 автомобила”, обясняват от Hyundai Motor.

„Безспорен факт е, че през последните години Hyundai зае лидерски позиции в силно развиващият се сегмент на автомобилите с алтернативно задвижване. Семейството на IONIQ бе оценено с изключителен брой награди и отличия от български и световни институции в редица категории. Hyundai KONA показа, че производителят има технологичните средства да предложи напълно електрически автомобил с пробег до 450 км при версия с 64 кВтч батерия, макар че тестове на независими организации показват, че Hyundai KONA може с едно зареждане да измине дори повече от 600 км. Партньорството ни със SPARK е поредното доказателство, че Hyundai KONA е иновативен модел, който не само има своето място в света на алтернативно задвижваните автомобили, а и че има потенциал да заеме водеща позиция“, добавя Юлиян Чебишев, изпълнителен директор на IND Commerce, официален представител на Hyundai за България.

Всички електромобили на SPARK могат да бъдат наети чрез приложението за мобилен телефон, независимо дали потребителят ще използва колата няколко минути или няколко дни. След като си свърши работата, потребителят може да остави колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. Приложението показва какъв заряд е останал в батерията на конкретната кола, а с изминалите километри потребителят натрупва eGO точки. С 1500 точки eGO потребителят получава цял безплатен ден с VW e-UP!

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X