Нови Технологии

И FedEx стартира пилотен проект за доставки с роботи

Computer World

След като редица стартъпи, както и технологични гиганти като Amazon, стартираха пилотни проекти за доставки с роботи, FedEx стана поредната компания, която започва подобен експеримент на къси разстояния. В петък, компанията официално представи своя SameDay Bot, като заяви, че той има всички нужни функционалности, за да направи доставките “до врата” много по-ефективни.

SameDay Bot е захранван с батерии, развива максимална скорост от 16 км/ч и е напълно автономен, което означава, че може сам да се движи около пешеходците и трафика, използвайки комбинация от LIDAR сензори като тези, намиращи се в самоуправляващите се автомобили, и обикновени камери.

От FedEx казват, че първоначално ще използват робота само за куриерски доставки между офисите на компанията и централата ѝ в Мемфис (в момента очакват одобрение от местните власти). Но ако тези тестове се окажат успешни, компанията планира да включи в услугата и други компании и търговци на дребно, докато в крайна сметка не направи роботите основна част от доставките, които трябва да се извършат в рамките на един ден.

Както вече стана ясно, FedEx далеч не е единствената компания, която експериментира с роботи за доставки на къси разстояния. Много други организации вече започнаха изпитания на подобна технология, макар че не е ясно дали тя ще се окаже икономически изгодна за разгръщане в по-големи мащаби, ако въобще може да бъде безопасно интегрирана в големите градове. Сан Франциско например е един от първите градове, в които бяха направени подобни тестове, но в крайна сметка местните власти наложиха ограничения заради проблеми от различно естество. В същото време обаче, други градове насърчават развитието на подобни услуги.

SameDay Bot използва няколко чифта колела, за да може да се изкачва по стълби и бордюри, и има екрани отпред и отзад, за да общува с пешеходците. Този отпред казва „здравей“, докато другият показва посоката на движение на машината и намеренията ѝ - дали ще спре, дали ще завие и т.н. Тази технология е част от експериментите и на производителите на самоуправляващите се автомобили, тъй като се смята, че тя ще спомогне за намаляване на инцидентите и недоразуменията между хората и машините.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X