Нови Технологии

Доктор използва 5G за директна операция на живо от сцената на Mobile World Congress

Computer World

Когато екип от лекари в Hospital Clinic Barcelona започва да премахва раков тумор от дебелото черво на пациент в сряда, наблюдаващият процедурата хирург е на повече от пет километра от операционната.

Пред препълнената зала на Mobile World Congress в Барселона началникът на отделението по гастроинтестинална хирургия на болницата използва 5G технология за насочване на операцията чрез жива видео връзка.

"Ако отрежете тези нерви, пациентът вероятно ще има проблеми с уринирането, сексуалните функции и още много други неща", казва д-р Антонио Мария де Лейси пред развълнуваната публика в зала Fira Gran Via. След това той използва телестратор, за да очертае област от тялото на пациента, богата на нервни тъкани, и добавя към екипа си, който вижда маркировката в реално време докато оперира: “Трябва да поддържате тази област.”

 

От болницата заявяват, че това е първият случай, в който лекарите са използвали 5G връзка, за да общуват по време на операция. Наистина, Де Лейси не изпълнява самата операция, но пък успява да предостави незабавни съвети и напътствия. По думите му това е възможно в реално време единствено със супер-бърза 5G връзка. "Аз рисувам с ръката си на екрана тук, като едновременно с това се появява и на екрана там. Преди 5G това нямаше как да се случи в реално време. Трябваше да спрем изображението, за да се очертае, а работата в операционната продължаваше, което не е идеален вариант”, добавя той.

5G може да бъде сто пъти по-бърза от 4G, а мобилните мрежи имат потенциала да задвижват самоуправляващи се автомобили, виртуална реалност, интелигентни градове и свързани роботи. Здравеопазването е друга област с голям потенциал за новата технология. Скоростта и надеждността на 5G означава, че има почти нулево закъснение при предаване на сигнала между устройствата и сървърите, с които комуникират, което дава възможност на Де Лейси да рисува на екрана в реално време.

Около 143 милиона операции по света не се случват всяка година, защото няма достатъчно експерти. Според Де Лейси 5G технологията може да помогне за редуцирането на този брой.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X