Нови Технологии

J.P. Morgan пуска криптовалута, подкрепена от долара

Computer World

J.P. Morgan Chase планира да пусне първата криптовалута в историята, подкрепена от голяма банка. Този ход може да легитимира блокчейн технологията като средство за управление на фиатни криптовалути.

JPM Coin, както се казва новата криптовалута, се счита за фиатна валута, тъй като е подкрепена от американския долар. Затова и един JPM Coin ще се равнява на един американски долар. Според CNBC тестовете на новата дигитална валута трябва да стартират в рамките на следващите няколко месеца.

В криптоиндустрията инструменти като JPM Coin са известни като "stablecoin", защото имат присъща стойност, за разлика от обикновения Bitcoin или Ethereum, чиято стойност се основава на търсенето и предлагането.

 

"Когато един клиент изпраща пари на друг през блокчейн мрежата, JPM Coins се прехвърлят моментално и се изплащат в еквивалентна сума в американски долари, ограничавайки типичното за криптовалутите време, нужно за уреждане на трансфера", коментират от JPMorgan, като добавят че JPM Coin се основава на технология, базирана на блокчейн, която позволява незабавно прехвърляне на плащания между различни сметки.

Накратко, JPM Coin в основата си е начин за използване на блокчейн регистри с контролиран достъп за трансфери на средства в рамките на екосистемата на финансовата институция в международен план.

Клиентите на банката ще закупуват JPM Coin, за да ги използват за трансфери, без да се налага да изпращат и получават реална валута. По този начин JPM улеснява самите трансакции, като ги прави и по-сигурни, смята Дейна Форд, директор по изследванията в Gartner, фокусиран върху плащанията в рамките на електронната и мобилната търговия.

За момента от J.P. Morgan Chase не дават информация дали смятат да използват новата си криптовалута и в търговията на дребно.

Дори ако се използва само за институционалните клиенти, JPM Coin ще се превърне в знак за това, че бизнесът гледа наистина сериозно на технологията за разпределени счетоводни записи и нейната практическа функционалност - нещо, за което редица организации и специалисти се борят от дълго време”, добавя Кевин Макмеън, изпълнителен директор на нововъзникващи технологии в компанията за консултантските услуги SPR.

"Прякото въздействие ще бъде ограничено в рамките на системата на JP Morgan и нейните институционални клиенти, но позитивите за технологията ще надскочат границите на финансовия сектор", добавя Макмеън и обръща внимание, че резултатът от този проект ще бъде анализиран под лупа от редица бизнес сектори. По думитре му обаче JPM Coin не е точно криптовалута, а „финансов инструмент, който използва блокчейн”.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X