Нови Технологии

Amazon инвестира в стартъп за автономни автомобили

Computer World

Проектите на Amazon за дронове и роботите Scout ясно показват, че компанията има сериозен интерес в сферата на автономните устройства и превозни средства, пише Engadget. Не е изненадващо, че тя прави още една стъпка в тази посока. Технологичният гигант инвестира 530 млн. долар в Aurora Innovation – старътп за автономни коли, основана от един от създатели на Uber Дрю Багнел, както и бившите служители на Google и Tesla Autopilot - съответно Крис Урмсън и Стърлинг Андерсън. Макар че от Amazon не уточниха какво се надяват да получат от инвестицията, технологията на Aurora може да ни подскаже.

Подобно на много други стартъпи Aurora се фокусира върху разработването на безпилотни системи вместо върху изграждането на изцяло автономен автомобил. Една такава технология може да се внедри в различни превозни средства и компании като Hyundai и VW вече са обещали да използват софтуера на Aurora в своите коли до 2021. На свой ред Amazon може да я използва за автономно пренасяне на доставки и куриерски превозни средства, което ще намали нуждата от шофьори и времето за доставки.

Трябва да се има предвид обаче, че инвестицията не е същото като партньорство – по-скоро тя показва намерение, а не действие. Но със сигурност поне няма да се изненадаме, ако един ден видим роботизирано превозно средство на Amazon, което се движи по улицата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X