Нови Технологии

Microsoft предупреждава за рисковете при инвестициите в изкуствен интелкт

Computer World

Microsoft инвестира сериозно в изкуствен интелект. Едновременно с това обаче, компанията иска инвеститорите да са наясно, че опитите с тази технология могат да се объркат, което да навреди като цяло на репутацията ѝ, съобщава Business Insider. Предупреждението се появява в новия доклад за представянето на технологичния гигант през последното тримесечие на 2018 г., като от компанията заявяват: "Въпросите, свързани с използването на изкуствен интелект в нашите предложения, могат да доведат и до някои отрицателни резултати, които да нанесат вреда на репутацията ни”.

"Алгоритмите за изкуствения инелект могат да се окажат грешни. Масивите от данни - недостатъчни или да съдържащи пристрастна информация. Някои противоречиви практики при работата с данни пък могат да забавят навлизането на решенията, базирани на изкуствен интелект”, обясняват още от технологичния гигант.

И компанията не греши.

Въпреки големите обещания, които дават технологични компании като Microsoft относно безграничните възможности на изкуствения интелект, истината е, че към днешна дата технологията все още далеч не е толкова умна.

Днес изкуственият интелект е базиран най-вече на машинно обучение, при което компютърът има ограничена възможност да прави заключения от ограничени бази данни. За да “разбере” нещо, той трябва да мине през огромно количество примери, а ако първоначалният набор от данни е непълен или съдържа предубедена информация, то резултатът също би бил отрицателен.

Това, разбира се, се променя. Intel и стартъпи като Habana Labs например работят върху чипове, които биха могли да помогнат на компютрите да се представят по-добре при изпълнението на по-сложни задачи и извеждане на изводи. Именно умението за извеждане на изводи стои в основата на ученето и способността на хората (и машините) да разсъждават.

Но тези възможности засега остават в бъдещето, а Microsoft вече имаше няколко случая, в които изпадна в неудобно положение заради проекти, свързани с изкуствен интелект. През 2016 г., компанията изтегли своя Twitter чатбот, наречен Tay, само 24 часа след пускането му. В рамките на този период изкуственият интелект заля социалната платформа с расистки и сексистки туитове, използвайки думи, научени от интернет троловете.

Друг, по-сериозен случай, беше отбелязан в скорошно проучване на Джой Буламвини в лабораторията на MIT Media. То установява, че три водещи системи за лицево разпознаване, създадени от Microsoft, IBM и китайската компания Megvii, допускат ужасяващи грешки, когато трябва да идентифицират хора с по-тъмен цвят на кожата. Процентът грешки на системата на Microsoft при идентифицирането на жени с по-тъмна кожа е 21%. При другите две този процент е 35%.

Microsoft твърди, че тези резултати са взети под внимание и системата им за лицево разпознаване вече е подобрена, като от компанията дори призоваха за регулиране на технологията. Главният изпълнителен директор Сатя Надела коментира пред журналисти, че ако това не се случи, конкуренцията в сектора ще се превърне в “състезание към дъното”.

Остава да видим дали наистина в скоро време подобна регулация може да бъде въведена на практика. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X