Нови Технологии

Специалисти на свободна практика помагат на Google и Пентагона без да знаят

Computer World

Бъдещето на изкуствения интелект и войната звучи замайващо високотехнологично, но това не винаги е така. Доста често, поне ако съдим от случая на един многомилионен стартъп от Сан Франциско и неговите клиенти - Google и американската армия - изграждането на най-модерния изкуствен интелект (AI) очевидно включва и група старомодни човешки същества, затрупани от камари данни, често без никаква представа точно с какво се занимават.

В този ред на мисли, оказва се, че Google е наел работници на свободна практика от компанията за машинно обучение Figure Eight, която оперира по т.нар. модел “human-in-the-loop”. Тяхната задача е да подпомогнат развитието на противоречивата инициатива Project Maven – проект, в който участват Google и американското министерство на отбраната, за разработване на платформа с изкуствен интелект за анализ на кадрите от дроновете.

 

Пред онлайн изданието Intercept Уил Плесков, акаунт мениджър на Figure Eight, е категоричен, че въпросните работници са нямали никаква представа, че работят за Google или за американските военни. Като цяло, работниците, които участват в “human-in-the-loop” модела, печелят по-малко от 1 долар на час за „микро-задачи“ в случаи, в които компютрите обикновено се провалят.

 

Project Maven се появи на бял свят миналата година, когато интернет изданието Gizmodo съобщи за партньорството на Google с американското министерство на отбраната, което цели изграждането на AI за анализ на кадрите от безпилотни самолети. Тогава Google реши да не подновява договора след публичен протест и разразило се недоволство сред служителите на компанията, които също се оказа, че не са знаели за проекта. Хиляди от тях подписаха петиция с искане Google да прекрати инициативата, а десетки дори напуснаха в знак на протест.

 

Въпреки че официални лица от Google защитиха участието на компанията в Project Maven и характеризираха проекта като незначителен, имейли, публикувани от Gizmodo, показват, че ръководството на интернет гиганта вижда в работата си с Пентагона огромна възможност за растеж и доходоносен бизнес, които обаче биха могли да доведат до създаването на AI система от ново поколение, която е способна да наблюдава и следи цели градове.

 

Като се има предвид, че Google взе трудното решение да се откаже от преговорите с Пентагона за удължаване на договора, което ще им коства потенциални до 250 милиона долара нереализирана печалба, под натиска на своите служители, наличието на фрийлансърите в проекта за създаване на AI платформа за дронове не са изненада, както не е изненада секретността му.

 

Служителите на Google, които скочиха срещу Project Maven, в голямата си част са традиционните и относително богати работници, свързани със Силиконовата долина. Но освен тях, има и много значително по-бедни и разпръснати из целия свят служители на компанията, които работят за нея по свое желание и не разполагат с каквито и да е лостове за влияние върху политиката ѝ.

 

Участниците в платформата Figure Eight нямат предастава кой ще сопечели от това, което вършат те. Обикновено на тях им се дава общо обяснение защо трябва да свършат някоя задача – “Нарисувайте кутии около този продукт, за да помогнете на машините да го разпознаят” - но не им се казва кой получава данните от задачите", обяснява бивш участник в платформата.

 

Според Плесков хората, които изпълняват „микро-задачи“ за компанията, рядко знаят каква точно програма обучават.

 

Human-in-the-loop” е направление, което използва както човешкия, така и машинния интелект, за да създаде модели за машинно обучение. При традиционния подход за използването му хората са въвлечени в един кръг, в който обучават, настройват и тестват определен алгоритъм”, се казва маркетинговите материали на Figure Eight

 

Мередит Уитакър, изследовател в AI Now Institute към Нюйоркския университет, коментира, че историята илюстрира „основните въпроси“ за бъдещето на изкуствения интелект.

 

Следвайки публичното отношение към участието на компанията в договори с Пентагона, Google пусна актуализиран набор от етични принципи при разработката на изкуствен интелект, който включва и обещание за отговорност към хората. Попитани как тази заявка се отнася към настоящия случай, от компанията отказват отговор.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X